Yargıtay'dan kritik 'fazla mesai' kararı! Genel tatil ücreti...

Yargıtay, çalışanların fazla mesai ve resmi tatil izni haklarına ilişkin emsal bir karar verdi. Karara göre, izni yazılı olarak ispatlayamayan tanık göstermek zorunda kalabilir. İşte detaylar...

Yargıtay'dan kritik 'fazla mesai' kararı! Genel tatil ücreti...

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu milyonlarca çalışanı ilgilendiren fazla mesai ve genel tatil ve hafta tatili ücretleri konusunda dikkat çeken bir karar verdi. Çalışanlar almaları gereken ücrete ilişkin kanıt sunamazlarsa tanık bulundurmak zorunda kalabilir. Ancak karara göre, tanık göstermek de tek başına yeterli değil. Bu durumda da mahkemelerde “hakkaniyet indirimi”, “takdir indirimi” adı altında kesintiler yapılabilir.

Edinilen bilgiye göre, bahsi geçen davada, bir işçi işten ayrıldıktan sonra haftanın 6 günü 07.00 – 18.00 ve 18.00 – 07.00 saatleri arasında dönüşümlü olarak 2 vardiya halinde çalıştığını, dini bayramlar hariç tüm genel tatil günlerinde de çalışmasının sürdüğünü ancak bu çalışmalarının karşılığının ödenmediğini iddia ederek fazla çalışma ve genel tatil ücretlerinin işverence ödenmesini talep etti. 

İş mahkemesi, tanık ifadelerine göre işçinin ayın iki haftasında 10 saat, iki haftasında ise 21 saat fazla çalışmasının bulunduğunu, ancak işçinin devamlı fazla çalışma yapmasının ve tüm genel tatillerde çalışmasının hayatın olağan akışına uygun olmayacağını, hastalık, izin vs dönemlerde fazla çalışma yapılamayacağnı gözeterek, bilirkişi tarafından hesaplanan alacaklarda yüzde 50 oranında hakkaniyet indirimi yapılmasına karar verdi.