Yasaklar hangi illerde kalktı? Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı kalktı mı? Kafe ve restoranlar açıldı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı’nın ardından, hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Peki Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı kalktı mı? İşte; Normalleşme Kararları…

Yasaklar hangi illerde kalktı? Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı kalktı mı? Kafe ve restoranlar açıldı mı?

Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı kalktı mı, Ankara, İzmir ve İstanbul'da sokağa çıkma yasağı var mı? Kafeler ve restoranlar açıldı mı? soruları internet üzerinden araştırılıyor. Kabine Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı ve pek çok kısıtlama ile ilgili açıklamalarda bulundu. Normalleşme takviminde, vaka sayısının göz önüne alınarak hazırlanan risk haritasına göre; düşük ve orta riskteki illerde hafta sonu 56 saat boyunca uygulanan kısıtlama kaldırıldı. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulaması İstanbul gibi yüksek ve çok yüksek risk grubundaki illerde Pazar günü ugulanmaya devam ediyor. İşte Normalleşme Kanunları…

Yasaklar hangi illerde kalktı? Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı kalktı mı? Kafe ve restoranlar açıldı mı? - Resim : 1

HAFTA İÇİ VE HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI?

Türkiye'nin beklediği Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantının ardından yaptığı açıklamada hafta sonu sokağa çıkma yasağının düşük ve orta riskli illerde kaldırıldığı ifade edilirken Pazar günü ise İstanbul gibi birçok ilde kısıtlama devam edecek. Bu noktada vatandaşlar konuya dair tüm detayları araştırmaya başladı.

İSTANBUL'DA HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALKTI MI?

1 Mart tarihli Kabine Toplantısı'nda alınan karara göre; İstanbul'da hafta sonu sokağa çıkma yasağı, Cumartesi günü kaldırılırken Pazar günü ise bu kısıtlama devam edecek. Öte yandan hafta içi kısıtlamalarının ülke genelinde devam edeceği biliniyor.

ANKARA, İZMİR VE İSTANBUL'DA YASAKLAR NE ZAMAN BİTECEK? | SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALKACAK MI?

Kabine Toplantısı kararları ile beraber Ankara, İzmir ve İstanbul'da sokağa çıkma yasağı kalktı mı, kalkacak mı ve hafta sonu yasaklar ne zaman bitecek gibi birçok sorunun yanıt bulması öngörülüyor.

Yasaklar hangi illerde kalktı? Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı kalktı mı? Kafe ve restoranlar açıldı mı? - Resim : 2

NORMALLEŞME KARARLARI

  • Hafta sonu kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek.
  • Akşam 21 ile sabah 5 arasındaki sokağa çıkma sürecek.
  • İlkokullardaki 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır.
  • Orta ve düşük riskli bölgelerde orta ilkokul liselerdeki eğitim başlayacaktır.
  • Restoran, lokanta ve kafetarya gibi yerler çok yüksek iller dışında sabah 7 akşam 19 saatleri arasında %50 kapasite ile sürdüreceklerdir.
  • Halı saha ve havuz düşük riskli illerde gibi yerler sabah 9 ile akşam 19 arasında faaliyetini sürdüreceklerdir.
  • Sokağa çıkma saatler 65 yaş üstü 21 yaş için orta ve düşükte kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek yerlerde çıkma süreleri arttırılacaktır.
  • Sivil toplum kuruluşları, kooparatifler vb kuruluşlar düşük, orta, yüksek illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılacaktır.

Yasaklar hangi illerde kalktı? Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı kalktı mı? Kafe ve restoranlar açıldı mı? - Resim : 3

KAFELER, RESTORANLAR, LOKANTALAR AÇILDI MI? NE ZAMAN AÇILACAK?

Kafeler ve restoranların ne zaman açılacağı ile ilgili son dakika açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kabine Toplantısı’nın ardından yapıldı. Açıklamada, ‘Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında, Türkiye genelinde faaliyetlerini 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile sürdürebileceklerdir.’ dedi. İşte kafe ve restoranların açıldığı iller hakkında detaylar…

Düşük, orta ve yüksek risk gruplarında belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi iş yerleri için Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde yer alan mesafe koşulları (masalar ve koltuklar arası) göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanarak mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecektir. Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19:00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-00.00 saatleri arasında ise sadece paket servisi şeklinde hizmet verebileceklerdir.

Yasaklar hangi illerde kalktı? Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı kalktı mı? Kafe ve restoranlar açıldı mı? - Resim : 4

Çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizde bulunan yeme içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 20.00-00.00 saatleri arasında ise sadece paket servisi şeklinde hizmet verebilecek olup ayrıca iş yeri içerisinde hizmet sunamayacaklardır.

Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'ndeki mesafe kuralları ile belirtilen kapasite kullanım oranlarına göre her bir yeme-içme yeri için oturma düzeni planı hazırlanacak ve içeride aynı anda bulunacak müşteri sayısı müşterilerin içeriden ve dışarıdan rahatlıkla görebileceği şekilde ilan edilecektir. HES kodu kontrol edilmeksizin müşteri kabul edemeyecek olan yeme-içme yerlerinde onaylanan oturma düzeninde belirtilen şeklin dışında mekanda kesinlikle fazladan masa-koltuk bulundurulmasına müsaade edilmeyecektir.
 Yasaklar hangi illerde kalktı? Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı kalktı mı? Kafe ve restoranlar açıldı mı? - Resim : 5

ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER (KIRMIZI)

Edirne, Balıkesir, Burdur, Sakarya, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu,Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Konya, Aksaray, Osmaniye, Adıyaman.

YÜKSEK RİSKLİ İLLER (TURUNCU)

İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Muğla, Antalya, Bilecik,Kütahya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Kırıkkale, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Kilis, Artvin, Ardahan, Yalova, Kocaeli

YÜKSEK RİSKLİ VE ÇOK YÜKSEK RİSKLİ KENTLER İÇİN ALINAN KARARLAR

  • Tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretim başlıyor. Yüksek ve çok yüksik riskli illerde, genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.
  • Yüksek riskli ve çok yüksek riskli illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması bir müddet daha pazar günü devam edecek.
  • Yüksek riskli illerde restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane ve çay bahçesi gibi yerler faaliyetlerini sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebilecek. Çok yüksek riskli illerde ise söz konusu mekanlar bir süre daha kapalı kalacak.
  • Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerde; 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşların için getirilen sokağa çıkma süreleri 3 saatten 4 saate yükseltilecek olup 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00-14.00 saatleri arasında, 20 yaş altı çocuklar ve gençler ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.
  • Halı saha ve yüzde havuzu gibi tesisler yüksek ve çok yüksek riskli illerde kapalı kalmaya devam edecek.
  • Yüksek ve çok riskli şehirlerde nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.
  • Yüksek riskli yerlerde sivil toplum kuruluşları meslek odaları kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek. Çok yüksek riskli illerde ise söz konusu etkinlikler yapılamayacak.

Yasaklar hangi illerde kalktı? Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı kalktı mı? Kafe ve restoranlar açıldı mı? - Resim : 6

ORTA RİSKLİ İLLER (SARI)

Bursa, Manisa, Aydın, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Ankara, Çankırı, Karabük, Bartın, Kastamonu,Çorum, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya,Sivas, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Bayburt, Erzurum, Kars...

DÜŞÜK RİSKLİ İLLER (MAVİ)

Uşak, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Siirt, Batman, Diyarbakır, Bitlis, Van, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır...

DÜŞÜK VE ORTA RİSKLİ İLLERDE ALINAN KARARLAR

  • Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması kalktı.
  • 65 yaş üstü ve 20 yaş altı gruptakilerin sınırlı saatlerde sokağa çıkma uygulaması kaldırıldı.
  • Akşam 21 ile sabah 5 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması sürüyor.
  • Okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim tüm sınıflarda başlıyor.
  • Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler sabah 7.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecek.
  • Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler sabah 9 ile 19 arasında faaliyet gösterebilecek.
  • Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler maksimum 100 kişinin katılımı ile yapılabilecek.
  • Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları 300 kişiyle yapılabilecek.