Yasaklı hamsinin fiyatı el yaktı

Karadeniz ve İstanbul Boğazında 10 günlük hamsi avlanma yasağının ardından, geçen hafta 25-30 liradan satılan hamsi fiyatları el yaktı.

Yasaklı hamsinin fiyatı el yaktı

Geçen günlerde kilosu 25-30 liradan satılan hamsi, 10 günlük avlanma yasağının ardından 45 liraya yükseldi.

Boğazlarda bilinçsiz avlanmanın artmasının ardından nesli tükenme tehlikesine giren hamsi 10 günlük av yasağı konuldu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan yasak avlanma kararını desteklediklerini belirten Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı ve Çanakkale Merkez 1 No’lu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz, “ Hamsi balığının avlanması konusunda; balıkların boylarının 9 cm’in altında olduğundan dolayı, balık popülasyonunun yükselmesi adına alınan 10 günlük avlanma yasağı kararını biz destekliyoruz. Ancak, özellikle balıkçılığın gelişmesi açısından ve balıkçılığın daha ileri boyuta geçmesi açısından bizim de önerimiz şudur: Bazı ağızlar diyor ki; ‘Yunus balıklarının azalması gerektiğini ve o popülasyonu’ daraltmak gerektiğini söylüyorlar. Biz böyle bir olaya kesinlikle karşıyız. Doğanın yapısını bozmaya kimsenin hakkı yoktur. Bu şekilde bakmamız gerekir” diye konuştu.

“Denizlerimizde düzgün balıkçılık yapamıyoruz”

Denizlerde balıkçılığın düzgün yapılmadığına vurgu yapan Özkurnaz, “Gırgırla balıkçılık yapanlar, balıkların boyutlarına bakmıyor. Karadeniz’de çıkan balığı boyları ufaksa, bunu özellikle balık fabrikalarına ve yem fabrikalarına satışını yapabiliyorlar. Amaç, burada balıkçılığı düzgün yapmak. Biliyorsunuz burada en son dönemde 24 metrenin altında kıyıya gırgırların yaklaşmaması ve ağ dökmemelerinin istenmesine rağmen 10-15 metrelere kadar ağ dökme işlemi yapılıyor. Bunu da biz çok doğru bulmuyoruz. Ülkemizde balık popülasyonunun artmamasının temelinde her ne kadar yunus balıklarının çok fazla olması düşünülüyorsa da yunus balıklarını katletmeye kimsenin hakkı yoktur diye değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.