Altında yeni modelde start verildi! Yarın devreye girecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıkladığı yastık altı altınları ekonomiye kazandırma amacıyla hayata geçirilen Altın Tasarruf Sistemi 1 Mart itibariyle başlıyor. Doğrudan altın hesabı açabilen uygulamada oluşturulan 4 farklı senaryo bulunuyor. İşte detaylar...

Altında yeni modelde start verildi! Yarın devreye girecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıkladığı yeni ekonomi paketi kapsamında hayata geçirilecek yastık altı altın hesapları yarın devreye giriyor. Doğrudan altın hesabı açabilen Altın Tasarruf Sistemi'nde oluşturulan 4 farklı senaryo bulunuyor.

Altın Tasarruf Sistemi'nde "Altın Depo Hesapları, Altın Katılım Hesapları, Çeyrek Hesap, Çeyrek Katılım Hesabı, Altın Dönüşümlü TL Mevduat, Altın Dönüşümlü TL Katılma Hesabı" tercih edilebilecek.

Rafinerilerin oluşturduğu kuyumcu ağları üzerinden fiziki altınlar banka hesaplarına aktarılabilecek. Vatandaşlar banka şubeleri aracılığıyla da fiziki altınlarını teslim edebilecek. Geri alınacak fiziki altın 24 ayar gram, külçe veya çeyrek ya da darphane altını olacak.

Kuyumcu, rafineri ve banka arasında üçlü bir mutabakat, teyit sistemi oluşturulacak. Vatandaşın fiziki altın teslim ve çekim sürecinde herhangi bir mağduriyet yaşamamasını sağlanacak.

Vatandaş altınını teslim ettiğinde isterse bankadaki altın hesaplarına isterse teslim ettiği altının TL karşılığının TL cinsi hesaplarına aktarımı talep edebilecek.

Aktarım, kuyumcu veya rafineri tarafından anlık yapılacak. Vatandaş kuyumcuda işlemini bitirmiş, altınını teslim etmiş ve bankaya altın ya da TL olarak aktarmış olacak. Vatandaş altınını fiziki olarak çekmek istediğinde banka veya kuyumcu üzerinden rahatlıkla çekebilecek. Katılım bankaları ve kamu bankalarında doğrudan çeyrek hesabı açma da 1 Mart'tan itibaren başlayacak.

Vatandaş 10 tane çeyrek altını banka şubesine götürdüğünde açtığı altın hesabının bakiyesini çeyrek altın cinsinden takip edebilecek. Vatandaş altın miktarını fiziki olarak çekebilecek.

100 gram has altın getirildiğinde dönüşüm kuru 800 liradan hesaplanıp 3 ay vadeli yatırıldığında toplam hesap bakiyesi 82 bin 208 olacak. Vade sonunda gram altın 750 lira olduysa vatandaşın kazancı 2 bin 808 lira olacak.

Vade sonu altın fiyatının dönüşüm tutarından büyük, elde edilen kazançtan düşük olması halinde gram 820 olduğunda kazanç 2 bin 808 lira olacak.

Vade sonu altın fiyatının dönüşüm tutarından ve kazançtan büyük olması durumunda da altın kuru 850'ye çıktıysa hem 2 bin 808 lirayı hem de altının değerlemesinden kaynaklanan 2 bin 192'yi alacak.