Yatırım yapan köşeyi döndü! Gram altındaki yükseliş durmak bilmiyor! Rekor üzerine rekor kırıyor

Döviz kurundaki yükselişe paralel olarak yükselişe geçen gram altın gün içinde en yüksek 1.479 TL’yi görürken 1.474 TL seviyelerinde günü tamamladı. ONS altın da yükselişini sürdürerek 1.963 dolara kadar yükseldi. İşte gram altın ve ONS altındaki son durum…

Yatırım yapan köşeyi döndü! Gram altındaki yükseliş durmak bilmiyor! Rekor üzerine rekor kırıyor

Türkiye’de vatandaşların en çok yatırım yaptığı araç olan altının fiyatları gün içinde birçok kez değişime uğruyor. Özellikle döviz kurundaki yükseliş ve küresel gelişmelerin yanı sıra yurt içindeki ekonomik veri akışından da etkilenen altındaki değişim vatandaşların odağında yer alıyor.

Dün döviz kurundaki yükselişe bağlı olarak dün yüzde 6’nın üzerinde yükseliş gösteren gram altın 8 Haziran Perşembe gününe de yükselişle başladı. Gram altın 1.450 TL seviyelerinde güne başladıktan sonra gün içinde en yüksek 1.479 TL seviyesini test etti.

ARTIŞLAR DEVAM EDİYOR

Gram altın söz konusu seviyeyi test ettikten sonra 1.474 TL seviyelerine çekilerek günü bu dolaylarda tamamladı. Gram altındaki yükseliş bir önceki güne 1.62 olarak kayıtlara geçti.

Altının onsu, uluslararası piyasalarda saat sabah saatlerinde 1.940 dolar seviyelerinden yükselişe geçerek 1.963 dolara kadar yükseldi. ONS altındaki değişim bir önceki güne göre yüzde 1.19 oldu.

ALTINDA FED ETKİSİ

Analistler, merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizliklerle risk iştahının düşük seyrettiğini bildirerek, başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere merkez bankalarının enflasyonla mücadelede istenilen sinyalleri alamamasının varlık fiyatlamalarını zorlaştırdığını kaydetti.

Dünya genelinde merkez bankalarının ardı ardına beklentilerin aksine karar aldığını belirten analistler, Fed'in gelecek hafta yapacağı toplantıya yönelik öngörülerin yeniden belirsizleştiğini ve para piyasalarındaki fiyatlamalarda Banka'nın gelecek hafta 25 baz puan faiz artırabileceğine ilişkin öngörülerin yüzde 34 seviyesine çıktığını ifade etti.

Analistler, tahvil piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir izlendiğini hatırlatarak, dün ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin 1 Mayıs'tan bu yana en güçlü günlük yükselişi 12 baz puan artışla kaydederek yüzde 4,80'e çıktığını söyledi.

Bugün Avro Bölgesi'nde büyüme ile ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve toptan eşya stoklarının takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.940 ve 1.930 doların destek, 1.980 ve 2.000 doların direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.