Yatırımcılar OVP sonrası tetikte! Tüm gözler döviz ve altın fiyatlarına döndü. Gideceği yön merak ediliyor

Yeni açıklanan ve ekonomik kalkınmayı hedef alan Orta Vadeli Program (OVP) ile gözler döviz ve altın fiyatlarına çevrildi. Piyasa tahminlerini açıklama sonrası güncelledi. Yatırımcının merak ettiği soru, önümüzdeki dönemde fiyatlar hangi yönde ilerleyecek.

Yatırımcılar OVP sonrası tetikte! Tüm gözler döviz ve altın fiyatlarına döndü. Gideceği yön merak ediliyor

Yılın büyük bir bölümünde yatay hareketlilik içerisinde olan altın fiyatları, ilerleyen günlerde yeni bir yükselişe imza atmaya hazırlanıyor. Fed'in eylül ayı toplantısında faiz kararını pas geçeceğine yönelik uluslararası beklentiler artarken, bu durumun ons fiyatlarındaki yükselişi başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor.

CNN Türk'ün haberine göre konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ata Yatırım Hazine Direktörü Yalaz Özkanlı şu ifadeleri kullandı:

"Son dönemde ABD’de ekonomik verilerin ardı ardına olumlu yönde sürpriz yaptığını takip ediyoruz. Bu görünüm, ekonominin halen sıcak olduğuna işaret ettiğinden, piyasaların Fed’den beklediği faiz indirimleri giderek öteleniyor. Buna paralel, geçtiğimiz hafta ABD tahvil eğrisi yükselirken dolar endeksi de 105 dolar seviyesine ulaştı.

YENİ İHTİMALLER GÜNDEME GELECEK

Diğer yandan verilerin Fed’i yeni bir faiz artırımına yönlendirecek kadar net ve güçlü bir enflasyonist baskıya işaret ettiğini söylemek de mümkün değil. Piyasalar halen Fed’in mevcut seviyesini koruyacağı öngörüsü ile fiyatlama yapmayı sürdürüyor; bu da altın fiyatlarının nispeten dayanıklı kalmasını beraberinde getiriyor. Ekonomik aktivitede gözlenen bu güçlü seyire rağmen istihdam ve tüketici talebi tarafında soğuma emareleri olduğu da söylenebilir. Bu görünüm doların güçlü seyrinin ve yüzde 4 üzerinde tutunan ABD 10 yıllık getirilerinin mevcut seviyelerinde uzun süre kalıcı olmasını zor kılıyor. Bu göstergelerde tersine hareketin başlaması halinde altın fiyatlarında mevcut seviyelerden yukarı yeni bir trend ihtimali gündeme gelebilecektir.

OVP ORTALAMALARINA DİKKAT

Geçtiğimiz hafta yurt içinde Orta Vadeli Program hedeflerini takip ettik. 2023 yılı için TCMB’nin yönlendirmesine paralel bir enflasyon öngörüsü içeren program, dolar kuru tarafında 2023 yılı için 23,90 seviyesinde bir ortalamaya işaret ediyor. Bu ortalamanın gerçekleşmesi için dolar kurunun yılı 30,00 seviyesinin hemen altında noktalaması gerektiğini hesaplıyoruz. Yıl sonu gerçekleşmelerinin bu hesaba paralel olması halinde ons altının 1.950 dolar civarında yatay seyretmesi durumunda dahi gram altın fiyatlarında kur yükselişine paralel yüzde 11’lik bir yükseliş yaşanacağı öngörülebilir. ABD getirilerinde yaşanacak olası bir gerileme bu getiriyi artıracak şekilde altın fiyatları için destekleyici olacaktır."