Yeni Evim Kredisi başvuruları nasıl yapılır? Kimler başvuru yapabilir, şartları ne?

Ev sahibi olmak isteyenler için start verildi. Yeni Evim Kredisine yoğun talep var. Kimi emlakçıları tek tek dolaşıp alacağı evi belirlemeye çalışırken, ev almak isteyenlerin sayısı son dönemde iki kat arttı. "Yeni Evim Konut Finansman Programı" kampanyası ilk 100 bin konutluk finansman paketinde yüzde 25'inin İstanbul, yüzde 75'inin diğer Anadolu illerinde olmasına yönelik çalışmayı kapsıyor. Peki, Yeni Evim Kredisi başvuruları nasıl yapılır? Kimler başvuru yapabilir, şartları ne? İşte detaylar

Yeni Evim Kredisi başvuruları nasıl yapılır? Kimler başvuru yapabilir, şartları ne?

Enflasyon nedeniyle artan kira fiyatları ile yaşanan deprem sebebiyle de yaşanan endişe ve güvenli bina arayışı binlerce vatandaşı devletin konut projelerine yönlendirdi. Ev sahibi olmanın en kolay yolu olarak tercih edilen “Yeni Evim Kredisi”ne ilgi iki kat arttı. Binaların güvenliğinden endişe eden kiracılar Yeni Evim Kredisi sunan kamu bankalarına akın ederken, istediği evi bulmak için de vatandaşlar emlakçıların yolunu tutuyor. Peki, Yeni Evim Kredisi nedir, nasıl alınır? Yeni Evim Konut Kredisi kimler başvuru yapabilir, ödeme planı nasıl olacak? Kampanyada peşinat ödenecek mi, hangi illerde başvuru yapılabilecek? İşte tüm detayları ile Yeni Evim Kredisi başvuru süreci hakkında bilmeniz gerekenler…

YENİ EVİM KREDİSİ NEDİR?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortak çalışması sonucu ortaya çıkan “Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyasıyla, 81 ilde, ilk kez ev sahibi olmak isteyen orta gelirli vatandaşlar için oluşturuldu. Ev hayali kuran ve ilk kez ev sahibi olacakları kapsayan kampanya uygun vade yapısı, ilk 3 yıl devlet katkısı, ödeme kolaylığı, hane halkı geliriyle uyumlu ödeme imkanıyla dikkat çekiyor.

Yeni Evim Kredisi başvuruları nasıl yapılır? Kimler başvuru yapabilir, şartları ne? - Resim : 1

YENİ EVİM KREDİSİ’NE KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR, ŞARTLARI NE?

Yeni Evim finansman desteğinden yararlanacak kişilerin, konutunun olmaması, son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması, 1. ve 2. bölge için son 1 yılda o ilde ikamet etmesi gerekiyor. Kampanya yeni konutları kapsayacak. 2. el konutlar kapsam dışı bırakıldı. 18 yaş üstü, bankalar tarafından kredi alması uygun görülen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kampanyadan yararlanabilecek.

YENİ EVİM KAMPANYASI HANGİ İLLERİ KAPSIYOR?

Yeni Evim kampanyası 81 ilde geçerli olacak. İlk etapta 100 bin konutun kredi paketinden faydalanması öngörülüyor.

Yeni Evim Kredisi başvuruları nasıl yapılır? Kimler başvuru yapabilir, şartları ne? - Resim : 2

YENİ EVİM KREDİSİ ÖDEME PLANI NASIL OLACAK, PEŞİNAT ÖDENECEK Mİ?

Kampanya kapsamında konut bedelinin en az yüzde 10’u peşin alınacak. Daha az finansman kullanmak isteyen vatandaşlar isterse peşinat oranını arttırabilecek.

Ödeme planı ise şu şekilde oluşturuldu:

“Finansman tutarı 2 Milyon TL’ye kadar 0,69, 2 ile 4 Milyon TL arası için 0,79 ve 4 ile 5 Milyon TL arası 0,99 faiz/kar payı ile 15 yıl vadeli olacak. Konut satış bedelinin yüzde 5’i kadar tutar yüklenici firma katkısı olarak ilk azami 3. yıla kadar ödeme planına yansıtılacak. Ayrıca ilk üç yılda (finansman kolaylık dönemi) finansman taksitlerinin hane gelirinin yüzde 30’unu geçen kısmı için katkı sağlanacak. Sağlanan katkılar son 8 yılda finansman taksitleriyle birlikte geri ödenecek.”

KAMPANYA KAPSAMINDA HANGİ KONUTLAR ALINABİLİR?

Vatandaşlar bitmiş konut alımı, belirli bir oranda tamamlanmış konut alımı ve yeni projeden konut alımı yapabilecek.

Yeni Evim Kredisi başvuruları nasıl yapılır? Kimler başvuru yapabilir, şartları ne? - Resim : 3

YENİ EVİM KREDİSİ BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

Emlak Konut Genel Müdürlüğü, TOBB, GYODER, İNDER, Konutder, İmkon ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı şirketlerin projeleri ile teknik ve mali kriterleri karşılayan firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri Yeni Evim kampanyasına dahil olabilecek. Konut üreticileri kriterlere uygun yapılan konut projelerini web sitesinde ilan edecekler. Konut almak isteyenler daireyi bulacak ve finans kuruluşlarına başvuru yapacak. Finans kuruluşu hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek. Uygun olan projeler için krediyi tahsis eden bankalar, kişilerin bankacılık teamülleri çerçevesindeki ödeme gücü kriterlerine tabi olup olmadıklarına bakacak.