Yeni kabus Strep A nedir?

İngiltere’de ölümlere neden olan ve hızla yayılmaya başlayan Strep A virüsü can almaya devam ediyor. Uzmanlar hastalığın küresel anlamda yayılmasından son derece endişe ediyor. Strep A nedir? İşte detaylar…

Yeni kabus Strep A nedir?

Henüz Türkiye'de rastlanılmayan hastalık, küresel çapta tedirginliğe neden olurken  İngiltere'de ve Galler’de, Strep A teşhisi konulduktan sonra ayatını kaybeden çocukların sayısı 9'a yükseldi.   Ölen çocukların hemen hepsi 10 yaş altında. 
 
STREP A nedir?
Strep A veya Grup A streptokok (GAS) boğazda ve ciltte bulunan bir bakteri türüdür ve çoğu insanda herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bununla birlikte, burun, boğaz ve akciğerlerde farklı hastalıklara neden olabilir. 

Strep A semptomları arasında yutkunma sırasında ağrı, ateş, beyaz benekli şişmiş bademcikler, şişmiş boyun bezleri, yüksek ateş veya deri döküntüsü yer alıyor.

 Strep A ayrıca aşağıdakilerden herhangi birine neden olabilir:

-Bademcik iltihabı

-Farenjit

-Kızıl

-İmpetigo veya erizipel gibi cilt enfeksiyonları

-Selülit

-Zatürre

Çoğu boğaz enfeksiyonu vakası tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. Cilt enfeksiyonları antibiyotik gerektirebilir.Bununla birlikte Strep A,, zaman zaman invazif GAS (iGAS) olarak bilinen çok ciddi enfeksiyonlara da neden olabilir.

STREP A nasıl yayılır?

UKHSA’da sağlık danışmanı olan Dr. Yimmy Chow, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "A Grubu streptokok enfeksiyonları genellikle hafif hastalıkla sonuçlanır. Bunlar boğaz ağrısı, ateş ve küçük cilt enfeksiyonlarını içerir ve tam bir antibiyotik kürü ile tedavi edilebilir. Nadir vakalarda ciddi bir hastalık yaşanabilir. Yüksek ateşi, şiddetli kas ağrıları, açıklanamayan kusma veya ishal görüldüğünde hemen tıbbi yardım alınmalıdır" ifadelerini kullandı. sa

Dr. Chow, ayrıca Strep A’nın öksürme, hapşırma ve ciltten cilde temas yoluyla yayılabileceğini belirterek, “65 yaşın üzerindeki kişiler, HIV'li olanlar, steroid ilaçları kullananlar veya diyabet, kalp hastalığı veya kanserden muzdarip olanların, Strep A’ya yakalanma riski en yüksektir” diyerek en yoğun risk altındaki grubu açıkladı.