Yeni kriz kapıda! Yüzlercesi mahsur kaldı! Panama Kanalı’nda 200’den fazla gemi haftalardır bekliyor

Dünyanı en önemli kanalları arasındaki Panama Kanalı’nı kuraklık vurdu. Atlas Okyanusu'nu Pasifik Okyanusu'na bağlayan Panama Kanalı alarm veriyor. Kuraklık nedeniyle ulaşımın olumsuz etkilendiği kanalda gemilerin geçiş sayısı sınırlandırıldı. Kanala giriş yapamayan ve körfezde bekleyen onlarca geminin küresel ticareti vuracağı düşünülüyor.

Orta Amerika bölgesinde El Nino fenomeninin neden olduğu kuraklık, Panama Kanalı'nda ulaşımı olumsuz etkiledi.

Bölgedeki yağış miktarının azalarak kanaldaki su seviyesini düşürmesi nedeniyle Panama Kanalı'ndaki trafik kısıtlandı. Kanaldan geçmeyi bekleyen 200 yük gemisi ise bölgede mahsur kaldı.

“EN BÜYÜK DEZAVANTAJ BİZİM TATLI SUYLA ÇALIŞMAMIZ”

Panama Kanalı Yöneticisi Ricaurte Vasquez yaptığı açıklamada, sorunun kurak mevsimin normalden uzun sürmesi sebebiyle yaşandığını ifade ederek, “Panama Kanalı’nın bir deniz yolu olarak en büyük dezavantajı, diğer kanallar deniz suyu kullanırken bizim tatlı su ile çalışmamızdır” dedi.

TÜKETİCİ FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Kuraklığın Panama Kanalı’nın gelirlerinde 200 milyon dolarlık kayba yol açması ve başta ABD olmak üzere çevre ülkelerdeki tüketici fiyatlarında ani artışlara neden olmasının beklendiği ifade edildi.

Orta Amerika ülkesi Panama topraklarında yer alan ve Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birleştiren Panama Kanalı, deniz seviyesinden 28 metre yükseklikte bulunuyor. Kanala gelen gemiler, sıvıların dengesi kanunundan yararlanan bir sistemle kademeli olarak yükseltilerek kanaldan geçişleri sağlanıyor ve aynı yöntemle indirilerek kanalın diğer tarafına aktarılıyor.