Yeni yabancı kuralındaki yanlışlar!

Sevgili okurlar, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 11 Ocak günü yaptığı açıklamayla yabancı futbolcu kuralında değişime gitti. 14 olan yabancı oyuncu sayısı 2024-2025, 2025-2026, 2026-2027  12’ye düşecek, sonraki 2 sezonda ise bu sayısı 11 olarak uygulanacak. Ayrıca 8+3 olarak uygulanan kural yürürlükten kalkacak ve takımlar ilk 11’lerini yabancı futbolculardan oluşturabilecek.

YABANCI SAYISININ DÜŞMESİ KULÜPLERİ ZORLAYACAK

Açıkçası, takımların ilk 11’de sınır olmadan yabancı futbolcularını oynatabilmesi doğru bir karar olmuş. Ancak, yabancı futbolcu sayısının düşmeye başlamasına anlam veremedim. Bir anda takımlardan 14 olan yabancı sayısını 12’ye düşürmelerini istemek bana saçma geliyor. Bu kural değişimiyle kulüpler bir anda kadrolarındaki 2 yabancı futbolcusunu göndermek zorunda kalacak. Kulüpler bu futbolcuları satamazsa mecburen sözleşmelerini feshedecek veya başka takıma kiralayacaklar. Nerede bakarsanız bakın kulüpler ciddi bir sorunla karşı karşıya olacak.

KULÜPLERİN İSTEDİĞİ OLMALI

Kulüplerin açıklamasına göre TFF, bu kararı alırken kulüplere de sormadı. Çünkü hiçbir kulüp yabancı futbolcu sayısının düşmesini istemez. Yabancı futbolcuların Türkiye’ye gelmesi Avrupa’da ligin tanınırlılığını da artırır, Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlar. Yabancıların Türkiye Ligi’ne olan etkisini artırır. Kısaca bunlara örnek verirsek Mauro Icardi, Edin Dzeko, Wilfreid Zaha ve Tadic’in Türkiye’de oynadığını gören birçok futbolcu ligde kaliteli isimler olduğunu gördüğü için transfer olmak istiyor.

Yabancı futbolcu sayısının düşürülmesinin yerine Türk futboluna yeni yeteneklerin kazandırılması için çalışmamız gerekiyor. Bunun için yeni tesisler ve altyapıların yeniden yapılandırılmasına önem verilmesi gerekiyor. TFF umarım bu kararında değişime gider ve kulüplerin de memnun olacağı bir kural uygulamaya başlar.