Yeni yılla birlikte neler değişti? 2024 yılı itibariyle hayata geçen yeni düzenlemeler

2024 yılına girilmesi ile yeni düzenlemelerde hayata geçti. Artık lokanta, kafe ve restoranlar kapılarının önüne fiyat listesi koymak zorunda olacak. Belgesi olmayan günlük evler kiralanamayacak. İşte 2024 yılı itibariyle hayatımıza girecek yeni düzenlemeler…

Yeni yılla birlikte neler değişti? 2024 yılı itibariyle hayata geçen yeni düzenlemeler

Yeni yıl itibariyle yeni düzenlemelerde 1 Ocak itibariyle hayata geçti. 

 RESTORAN, LOKANTA VE KAFELER FİYATLARI GİRİŞE KOYACAK

Restoran, lokanta ve kafeler ve yiyecek-içecek hizmeti sunulan diğer işletmeler artık fiyat tarifesini işyerlerinin giriş kapısının önüne koymak zorunda olacaklar. Liste ayrıca masaların üzerinde de yer alacak.

Fiyat ve yazılar tüketici tarafından rahatlıkla görünebilir ve okunabilir şekilde olacak.

GÜNLÜK EVLERDE İZİN BELGESİ ZORUNLULUĞU

1 Ocak itibariyle turizm amaçlı konut kiralamalarında da yeni bir döneme girildi. Kayıt dışılığı önlemek amacıyla yapılan düzenleme ile turizm amaçlı konut kiralama işlemlerinde izim belgesi zorunlu hale getirildi.

İzin belgesi bulunmadan konutlarını bu amaçla kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak.

İzin belgesi alarak faaliyette bulunabilmek için 15 gün süre verilecek. İzin belgesi olmadan kiralama işlemi yapanlara 500 bin lira idari para cezası verilecek.

 OTOBÜSLER TAKİP EDİLECEK

Yapılan değişiklerden yolcu otobüsleri de etkilenecek. Şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüslere araç takip cihazı takma şartı getirildi.

Taşıtların konum, tarih ve saat bilgileri 2 dakikalık periyotlar halinde "Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi"ne elektronik ortamda iletilecek.

YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLAR İÇİN DÜZENLEME

Bir başka düzenleme de yurt dışından ithal edilen ya da yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için hayata geçti. Cep telefonu IMEI numaraları kayıt işlemleri, ithalatçı ya da imalatçı için tahsis edilen hesap ile gerçekleştirilecek. Yetkisiz hesaplar IMEI kaydı yapamayacak.

İNŞAAT DEMİRLERİ ADIM ADIM TAKİP EDİLECEK

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek olan İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS), yeni yılda aktif hale gelecek.

İnşaat demirleri, üretim ve ithalat aşamasından binalarda kullanım aşamasına kadar izlenecek.

İDİS tarafından toplanan bilgiler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Ticaret Bakanlıkları ve Gelir İdaresi Başkanlığı ile paylaşılacak.