Yer Muğla... Down sendromlu sevimli kedi!

Muğla'da lise öğrencisi Büşra Şahin'in, sosyal medya üzerinden yuva ilanını görerek ailesinden habersiz sahiplendiği kediye, down sendromu teşhisi kondu.

Yer Muğla... Down sendromlu sevimli kedi!

Muğla'da 18 yaşındaki lise öğrencisi Büşra Şahin'in, sosyal medya üzerinden yuva ilanını görerek ailesinden habersiz sahiplendiği kediye, down sendromu teşhisi kondu. Hayvan hastanesinin sorumlusu Veteriner Hekim Göksel Bayramlı, Şahin ve ailesine down sendromlu kediler hakkında bilgi verdi.

Bayramlı, “İlk bakışta gözle görülür olarak bu kedimiz down sendromlu diyebiliriz. Bu kedilerin beyin gelişimlerinde sorun olabilir, kemikleri daha hassastır diyemeyiz ama kas iskelet sisteminde farklılıklar vardır. Kedilerin kromozon çifti çok daha farklıdır. Literatüre geçmiş ismi de kedilerin down sendromuna benzeyen hastalığı diye adlandırılır. Bu hastalık genetik bir hastalıktır. Solunum, kulak burun boğaz ve kalp sistemine kadar birçok sorunlar olabilir. Bildiğimiz kadarı ile bu tür hastalarımız normal kediler kadar sağlıklı ve uzun süre yaşayamaz. Ancak düzenli bakım ve kontroller ile tabii ki uzun yıllar sahibi ile birlikte olabilir’’ diye konuştu.

Kedinin özel ilgiye ihtiyacı olduğunu belirten anne Bahar Şahin ise, “Kızımın yaptığı bu hareket çok hoşuma gitti. Çünkü bu kedi hasta ve özene ihtiyacı var. İnşallah bizimle uzun ve sağlıklı bir ömür geçirir’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye’de daha önce literatüre geçmiş iki tane down sendromlu kedi bulunuyor. Bunlardan ilkinin kalp yetmezliğinden öldüğü biliniyor. Literatüre geçecek olan üçüncü kedi olan 9 aylık dişi tekir kedinin ise adı ‘Pide’ oldu.