TOGG’da nefesler tutuldu! Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışını yapacak

Yerli otomobil TOGG'da tarihi gün için geri sayım başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Bursa’da açılışını yapacağı dev fabrikada hazırlıklar tamamlandı. Yılda 80 bin adet üretim hedeflenirken yerli otomobilin özellikleri de dikkat çekti. İşte detaylar…

TOGG’da nefesler tutuldu! Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışını yapacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Bursa’da açılışını yapacağı yerli otomobil TOGG fabrikası için geri sayım başladı. Gemlik'te kurulan dev fabrikada hazırlıklar tamamlandı. 

2019 yılında TOBB koordinasyonunda, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding grubu ortaklığı ile hayata geçirilen, 18 Temmuz 2020’de de temeli atılan Gemlik TOGG Fabrikası’nda gözler yarına çevrildi.

Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu, yılda 80 bin otomobilin banttan indirilmesini hedefliyor. 1.2 milyon metrekare üzerine kurulu dev tesisin son hali de dronla havadan görüntülendi.

Mudanya-Gemlik arasındaki ulaşım kolaylığının sağlanabilmesi için 4,84 kilometre uzunluğunda yeni yol yapıldı. Yolda 1 adet köprülü kavşak, 1 adet hemzemin kavşak ve 3 adet köprü bulunuyor.

TOGG’da nefesler tutuldu! Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışını yapacak - Resim : 1

TOGG ne zaman satışa sunulacak?

Her renge Türkiye ile ilgili bir isim verilen TOGG’da kırmızı - Anadolu ateşi, mavi - Gemlik mavisi, beyaz ise Pamukkale beyazı olarak adlandırılacak. CSUV modelin C segmentli diğer kardeşleri olan sedan ve hatchback modellerin de banttan inip sertifikasyon süreçlerini tamamlamasıyla birlikte 2023 yılı mart ayında TOGG’un satışları başlayacak. TOGG Türkiye’de satışa sunulduktan sonra Avrupa’da 2024 yılının Eylül ayı içerisinde satışa sunulacak.

TOGG’un seri üretiminin gerçekleştirileceği Gemlik Fabrikası’nda karbon ayak izinin düşürülmesi de hedefleniyor.

Montaj hattında akıllı robotların kullanılacağı tesis, Avrupa’nın temiz boyahanesine ev sahipliği yapacak. Uçucu organik bileşenlerin seviyesi Avrupa normlarının 7’de, Türkiye normlarının 9’da biri kadar olacak. Ayrıca tesis içerisine kurulan güneş panelleri sayesinde elde edilen elektrik enerjisinden tesislerde faydalanılacak.

29 Ekim’de açılışı yapılacak fabrikada son hazırlıklar tamamlanmış durumda. Açılışın yapılacağı alanda üzerinde TOGG’un logosunun bulunduğu uzun mavi bir çadır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşma yapacağı alan ve seri üretimine geçilecek CSUV modelin hünerlerini sergileyeceği toprak bir alan bulunuyor.

Şarj istasyonları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aralık 2019’da yerli otomobilin tanıtıldığı programda ilk ön siparişi kendisi vermişti. Fabrikada önce elektrikli C segment SUV olan Togg SUV üretilecek. Gemlik tesisinde üretim kapasitesi yıllık 175 bine ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak olan Togg, 2030’a kadar tek platformdan 5 farklı modelde toplam 1 milyon araç üretmeyi planlıyor. Gemlik’te ilk C-SUV gövdesinin deneme üretimi robot hatlarda gerçekleştirildi. Fabrikada 160 robot çalışıyor. Togg, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. ‘300+’ ve ‘500+’ kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak araç, 200 beygir güç ile 7.6 saniye, 400 beygir güç ile 4.8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.

Togg, Trugo markasıyla şarj ağı işletmeci lisansını 1 Temmuz’da aldı. 81 ilde 600’ün üzerinde noktada, toplam 2 bin soketi olan 1000 adet hızlı şarj (DC) cihazının kurulumu yapılacak.

TOGG’da nefesler tutuldu! Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışını yapacak - Resim : 2

Yerli batarya üretimi 

Yerli otomobilin bataryaları da Gemlik fabrikasında üretilecek.  

Batarya modülü ve paketinin Türkiye’de üretilmesi için dünyanın önde gelen Li-Ion batarya üreticilerinden Farasis iş ortağı olarak seçildi.

Togg, 996 milyon 774 bin lira ile Türkiye’de ödenmiş sermayesi en yüksek otomotiv şirketi olurken, şirketteki ortaklık payları da değişti.

Sermaye artırımına katılmayan Kök Ulaşım Taşımacılık A.Ş’nin Togg’daki hisseleri, ortaklar tarafından satın alındı. Anadolu Grubu, BMC, Turkcell ve Vestel Elektronik’in hisseleri yüzde 23’e, TOBB’un hissesi ise yüzde 8’e yükseldi.

Togg ile Farasis ortaklığında, eylülde enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere Siro Silk Road Temiz Enerji Çözümleri A.Ş. kuruldu.

Yeni logo 18 Aralık 2021’de tanıtıldı. Logo ise Doğu ve Batı kültürlerinin birlikteliğini simgeliyor.