İlk kez görücüye çıktı! ABD ve Azerbaycan hemen satın aldı

Dünya genelinde başta NATO ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye silah ve mermi satan Özyurt Silah Sanayi, yerli kalaşnikof Asi 21 piyade tüfeğinin ilk kez sergilendi. Özyurt Silah Sanayi’nin Kurucu Başkanı Serdar Özyurt 3 ülkeden sipariş aldıklarını dile getirdi. İşte detaylar...

İlk kez görücüye çıktı! ABD ve Azerbaycan hemen satın aldı

Dünya genelinde başta NATO ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye silah ve mermi satan Özyurt Silah Sanayi’nin Kurucu Başkanı Serdar Özyurt, yerli kalaşnikof Asi 21 piyade tüfeğinin ilk kez sergilendiğini ve 3 ülkeden sipariş aldıklarını dile getirdi. Özyurt, ürünlerin yüzde 90 yerli olduğunu söyledi.

Mermi tedariki ile üretimi konusunda hizmet veren Özyurt Silah Sanayi, 1 yıl önce üretmeye başladığı Uzun Menzil Yerli Keskin Nişancı BMZ 338, Yerli Keskin Nişancı Tüfeği YİĞİT21, Yerli Kalaşnikof Asi 21 Piyade Tüfeği ve Yerli Tabanca Efe19 ile 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’21) yer aldı.

İlk kez görücüye çıktı! ABD ve Azerbaycan hemen satın aldı - Resim : 1

Serdar Özyurt, “Azerbaycan, Amerika ve Afrika ülkelerinden sipariş aldık, fuar bittikten sonra fabrikamızda anlaşma yapacağız" dedi.

Özyurt, “Azerbaycan, Amerika ve Afrika ülkelerinden sipariş aldık, fuar bittikten sonra fabrikamızda anlaşma yapacağız. Silahları Türkiye’nin ardından da müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ürettik. Aslında firmamız 10 yıllık, silah üretmek için fabrikayı 1 yıl önce kurduk. Amerika, Azerbaycan, Asya ve Afrika ülkelerine mermi tedarik ediyorduk. 1 yıl içerisinde 4 silah ürettik” bilgisini verdi.

Fabrikalarının Silivri’de olduğunu anlatan Özyurt, “Yerlilik oranımız yüzde 90, üstüne de çıkıyoruz. Sadece Türkiye’de olmayan parçaları yurt dışından alıyoruz. Bunu silahın kalitesini artırmak için yapıyoruz.  Testlerimizin sonuçları çok iyi geldi, kaliteli silahlar ürettiğimize inanıyoruz. Piyade tüfeğinin hammaddesi çeliktir, 7.62x39 kalibreli silahlar, Ortadoğu’da orduların, silahlı kuvvetlerin en çok kullandığı silahtır. Biz de bu silahı ürettiğimiz için gururluyuz” dedi.

Türkiye’ye yakışır bir şekilde en iyi silahı üretmek için çalıştıklarını vurgulayan Özyurt, “ASİ 21’in etkili menzili 600-650 metredir. Hafiflik olarak 4 kiloya yakın ama 3 kilonun altına düşürmeyi planlıyoruz. 30 şarjör kapasitesi var. Arap ve Afrika ülkelerinden yoğun talep var. Gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Piyade tüfeğinin prototipleri bitti, 15 gün içerisinde seri üretime geçiyoruz. Arap ülkelerinden 5 adet sipariş aldık. Aylık ASİ 21’den bin ile bin 500 adet üretmeyi hedefliyoruz. Talep geldikçe makine, teçhizatı artırıp, üretim kapasitesini yukarı çekeriz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Savunma sanayinin önünü açmıştır, fabrika kurmamıza vesile olmuştur. Bize de düşen en iyi silahlı üretmektir” diye konuştu.

Öte yandan Düzce'de yerli ve milli imkanlarla üretilen 6 yeni silah, ilk kez 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2021) sergilendi.

Beyköy beldesinde bulunan 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren Sarsılmaz Silah Sanayi AŞ'nin Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Nuri Kızıltan, AA muhabirine, Türkiye'deki en büyük savunma sanayi fuarı olan IDEF'te bu yıl 6 yeni ürünün lansmanını yapacaklarını söylemişti.

Kızıltan, "Yeni sunacağımız ürünler arasında SAR-9 modelimizin 3 yeni ürünü var. Sarsılmaz ailesinin en küçük silahı SAR-9 SC (sub-kompakt), SAR-9 SP (bastırıcılı) ve SAR-9 Gen 2 modelimiz... Silahlarımızı sektöre başta tetikler olmak üzere yeni değişikliklerle sunuyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Geniş silah yelpazesine sahip olduklarını vurgulayan Mahmut Nuri Kızıltan, "Umutluyuz, sektörümüzün dünyada en geniş yelpazeye sahip olan silahlarıyla özellikle 12,7 milimetre makineli tarzı tüfeklerimizle, 20 milimetre atak helikopteri burun topu ve 25 milimetre kara topu ile son derece yaygın ürün ağına sahibiz. Piyade tüfekleri, makineli tüfek, tabanca çeşitleriyle SAR-9 modelimize sürekli yeni silahlar katıyoruz. Silahlarımızın hepsini fuarda görme şansı yakalayacağız, bu nedenle heyecanlıyız" demişti.

"Endüstri 4.0'a geçişi de başlattık"

Kızıltan, Sarsılmaz'ın 81 ülkeye ihracat yaptığını dile getirerek, ürünlerinin birçok ülkede siviller, emniyet teşkilatı ve ordu tarafından kullanıldığını, savunma sektöründe etkin konumda olduklarını söylemişti.

Pakistan gibi ülkelere teknoloji transferi yaptıklarına işaret eden Kızıltan, savunmanın çok çabuk gelişen ve büyüyen bir sektör olduğunu kaydetmişti. Kızıltan, "Bununla beraber, tezgah yatırım çalışmalarımızda da önemli aşamalar kaydettik ve bir süre önce Endüstri 4.0'a geçişi başlattık. Silah teknolojileri konusunda zaten Türkiye'de bir otorite konumundayız. Bununla birlikte imalat teknolojileri anlamında da dünyadaki en son çalışmaları sıkı şekilde takip ediyor ve kendi sistemimize adaptasyonunu sağlıyoruz" dedi.

Kızıltan, "Özellikle teknoloji transferi konusunda önemli ülkelerle çalışmaya başladık. Pakistan ile teknoloji transferine başlamıştık, yeni ülkelerle de başladık. Bu da bize umut veriyor. Ülkemizin sektörde ne kadar çok ivme yakaladığını görebiliyoruz. Bu fuara 1 ürünle değil, 6 ayrı ürünle çıkıyoruz ve yine zirvedeki yerimizi koruyoruz" diye konuştu.