Yetim maaşı ne kadar oldu? Kimler yetim maaşından faydalanabilir?

Her sene altı aylık enflasyon farkı ile birlikte sosyal yardımlar için de yeni zamlar uygulanmaktadır. Devlet tarafından gerçekleştirilen bu zamlar yetim maaşını da etkiliyor. Yeni yetim maaşı ise merak konusu oldu. Bu artışların meydana gelmesi ile PTT üzerinden yetim aylığı alan toplamda 2.385.799 kişinin tamamının aylıklarına %45 oranında bir zam uygulanmıştır.

Yetim maaşı ne kadar oldu? Kimler yetim maaşından faydalanabilir?

Uygulanan zamla beraber yüzde 25’lik bir yetim aylığına sahip olan vatandaşların aylığı 850 Tl olurken yetim aylığı hissesi yüzde 50 olan kişiler ise artık 1.750 TL olarak ödemelerini alacaklardır. Buna ek olarak Hissesi yüzde 75 olan bir kişinin yetim maaşı son zamla birlikte 2.625 TL olarak belirtildi.

2022 Yetim Maaşı Nasıl Alınır?

Yetim aylığına başvuru yapmak için bir E-Devlet şifresine sahip olmak gerekir. E-Devlet şifresiyle birlikte aşağıdaki bağlantıya tıklayarak yetim maaşı başvurusunda bulunabilmek mümkündür. https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi

Yetim Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

Yetim maaşı herkese verilmeyen bir maaş olmasıyla bilinmektedir. Yetim aylığı almak için aşağıdaki gibi belirli şartların karşılanması gerekmektedir:

• Yetim aylığı almak için karşılanması gereken ilk şart vefat eden ebeveynin sigorta primlerinin düzenli olarak ödeniyor olmasıdır. Aksi durumda yetim aylığından faydalanmak mümkün değildir.

• Yetim aylığı almak için karşılanması gereken bir diğer şart ise vefat eden anne ya da babanın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekliliğidir. Yabancı uyruklu anne ya da babalara bağlı olarak yetim aylığı almak mümkün değildir.

Verilen şartları karşılayan vatandaşların çoğunlukla yetim aylığı alabilmesi mümkündür.
Hiçbir şekilde geri ödeme talep edilmeyen bu aylıklardan kız ve erkek çocukları farklı şekilde faydalanmaktadır. Yetim maaşı alan kız çocuklarının aylıkları evlendikleri zaman, yetim aylığı alan erkek çocuklarının aylığı ise 18 yaşını geçtiklerinde otomatik olarak kesilmektedir.

Yetim Maaşı Alanlar 1000 TL Olacak Mı?

Sosyal medyada gündem olan yetim maaşı alanlar 1000 TL olacak mı sorusu kulislerde tartışılan konulardan biri haline gelmiştir. Yetim aylığı alan kişilere gelecek olan zam enflasyon farkı ve asgari ücrete gelen zam yüzdesiyle eşit olduğu belirtilmiştir. Buna bağlı olarak asgari ücrete zam geldiği süre boyunca yetim aylığı gibi devletin sunduğu tüm sosyal yardımlara belirli oranda zamlar geldiği vurgulanmıştır.