Yılbaşında evde kutlama yapmak yasak mı? Yılbaşı kutlama cezası!

31 Aralık gecesi yeni yılı karşılayacak vatandaşlar evde kutlama yapmak yasak mı?, Yılbaşı kutlamasının cezası ne kadar? sorularına cevap arıyor. Açıklanan karara göre yılbaşını kapsayacak 4 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Peki, yılbaşı evde kutlama yapmak yasak mı? İşte detaylar…

Yılbaşında evde kutlama yapmak yasak mı? Yılbaşı kutlama cezası!

2020 yılının sonlarına yaklaştığımız ve 2021 yılına merhaba demeye hazırlandığımız şu günlerde dünya geneliyle birlikte ülkemizde de etkilerini sürdürmeye devam eden corona virüsü pandemisi sebebiyle vatandaşlarımız tarafından Yılbaşında şehirler arası seyahat yasağı olacak mı merak konusu oldu. Bu bağlamda Yılbaşı sokağa çıkma yasağında şehirler arası yasak var mı? sorusuyla yoğun şekilde araştırma yapılıyor. Peki, Yılbaşında şehirler arası seyahat yasağı olacak mı? İşte son dakika haberinden detaylar…
 Yılbaşında evde kutlama yapmak yasak mı? Yılbaşı kutlama cezası! - Resim : 1

Yılbaşı evde kutlama yasak mı?

Yılbaşında 4 gün sokağa çıkma yasağının uygulanması gündemdeyken, evlerde toplanmanın önüne geçebilmek için gelen her ihbar değerlendirilip, aynı ortamdaki her kişiye 3 bin 150 TL ceza yazılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son Kabine toplantısında "Evlerde gün, mevlit, taziye, yılbaşı kutlaması gibi insanların bir araya geleceği etkinlikler yapılamayacaktır." diyerek, kurallara uymayanlara cezai müeyyide uygulanacağını dile getirmişti. Bu açıklama çerçevesinde evlerde toplanmanın önüne geçilmesi için gelen ihbar sonrası aynı ortamda bulunan her kişiye 3 bin 150 TL para cezası kesilecek.

Yılbaşında evde kutlama yapmak yasak mı? Yılbaşı kutlama cezası! - Resim : 2

Yılbaşı yasağı kaç gün?

31 Aralık tarihi bu yıl Perşembe gününe denk geliyor. Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağıyla birleşip birleşmeyeceği araştırılan yılbaşı yasağı için Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamada bulundu. Buna göre 31 Aralık Perşembe günü saat 21:00'den 4 Ocak saat 05:00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Yılbaşında evde kutlama yapmak yasak mı? Yılbaşı kutlama cezası! - Resim : 3

Yılbaşında seyahat yasağı var mı?

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yılbaşında 4 gün olması beklenen sokak kısıtlaması öncesinde şehirlerarası olabilecek hareketliliğe karşı da seyahat kısıtlaması önlemi alınabileceğini söyledi.

Şehirler arası seyahat yasağı gelebilir!
Sokağa çıkma kısıtlaması boyunca şehirler arası özel araçla seyahat yapılıp yapılmayacağı ile ilgili resmi açıklama yapılmazken Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yılbaşında 4 gün olması beklenen sokak kısıtlaması öncesinde şehirlerarası olabilecek hareketliliğe karşı da seyahat kısıtlaması önlemi alınabileceğini söyledi.

Yılbaşında evde kutlama yapmak yasak mı? Yılbaşı kutlama cezası! - Resim : 4

Yılbaşında oteller açık mı?

İçişleri Bakanlığınca 81 ilin valiliğine gönderilen "Otel/Konaklama Tesislerinde Yılbaşı Programları" konulu genelgeye göre, yılbaşında uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamalarında otel ve konaklama tesislerinde yılbaşı kutlama programı icra edilmesine, eğlence/balo düzenlenmesine kesinlikle müsaade edilmeyecek. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, daha önce illere gönderilen genelgeyle otel ve konaklama tesisleri içerisinde bulunan lokanta/restoranların sadece konaklama yapan müşterilerine hizmet verebilecekleri ve bu faaliyetin devamı sırasında uyulması gereken kuralların belirlendiği hatırlatıldı.

Genelgede, yaklaşan yılbaşı öncesinde bazı otel/konaklama tesislerince, alınan tedbirlere aykırı şekilde içerisinde yemekli/müzikli eğlence programları da bulunan yılbaşı paketlerinin reklamlarının yapıldığı, satışa sunulduğu, bu durumun da salgınla mücadele amacıyla alınan diğer tedbirlerin sorgulanmasına neden olduğu belirtildi.

 Yılbaşında evde kutlama yapmak yasak mı? Yılbaşı kutlama cezası! - Resim : 5

Otellerde yılbaşı eğlencesi yasaklandı mı? 

Genelgede, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı 31 Aralık 2020 Perşembe günü 21.00'den 4 Ocak 2021 Pazartesi günü 05.00’e kadar otel/konaklama tesisleri için alınan ek tedbirler şu şekilde sıralandı:

"Belirtilen süre ve günlerde konaklama amaçlı müşteri kabul edebilecek olan oteller ve/veya konaklama tesislerinde sosyal izolasyon ile başta fiziki mesafe olmak üzere temizlik ve maske kurallarına aykırı olması nedeniyle yılbaşı kutlama programı icra edilmesine, eğlence/balo düzenlenmesine kesinlikle müsaade edilmeyecek.

Yılbaşında evde kutlama yapmak yasak mı? Yılbaşı kutlama cezası! - Resim : 6

Bu doğrultuda oteller ve konaklama tesisleri, yılbaşında yemekli-müzikli kutlama/eğlence programları yapılacağı yönünde kampanya veya reklam faaliyetlerinde bulunamayacak.

Bu süre/günlerde oteller ve konaklama tesislerinde disk jokey performansı dahil canlı müzik icra edilmeyecek. Saat 22.00'den itibaren ise otel ve konaklama tesislerinde bulunan restoran, lokanta ve diğer otel salonlarında kayıt dinletilmesi de dahil olmak üzere hiçbir şartta müzik yayınına izin verilmeyecek.
Yine bu günlerde otel/konaklama tesislerinde konaklayan müşterilerin kalabalık şekilde bir araya gelmemelerine yönelik tedbirler alınacak. Yemek saatlerinde bu hususa özellikle dikkat edilecek."

 Yılbaşında evde kutlama yapmak yasak mı? Yılbaşı kutlama cezası! - Resim : 7

Yeni tedbirler neler?

"Konaklama Tesislerinde Uygulanacak Standartlar ve Tedbirler" konulu daha önce illere gönderilen genelge ve Sağlık Bakanlığı "Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi" ile getirilen tüm tedbir ve kuralların eksiksiz uygulanmasına yönelik olarak otel veya konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranlarda denetim faaliyetleri yoğunlaştırılacak.

Kolluk kuvvetlerince yürütülecek denetim faaliyetlerinde, Kimlik Bildirme Kanunu'nun ilgili maddesi hükmü doğrultusunda oteller ve konaklama tesisleri tarafından kendilerine yapılan bildirimlerin doğruluğuna ve güncelliğine dikkat edilecek.

Yılbaşında evde kutlama yapmak yasak mı? Yılbaşı kutlama cezası! - Resim : 8

Otel ve konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranlardaki müşterilerin konaklama için bildirimde bulunulan kişiler arasında olup olmadığı kontrol edilecek.
Vali ve kaymakamlarca Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 27'nci ve 72'nci maddeleri uyarınca il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları kararları ivedilikle alınacak ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek.

Belirlenen esaslara aykırı uygulama yaptığı veya eğlence yeri şeklinde faaliyetlerde bulunduğu tespit edilen otel ve konaklama tesislerine Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ve Turizmi Teşvik Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem uygulanacak ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.