YKS tercihleri başladı! 2022 YKS tercihleri ne zaman bitiyor, ek tercihler ne zaman? YKS tercihi nereden, nasıl yapılır?

Milyonlarca üniversite öğrencisi adayı YKS tercihlerini yapmaya başladı. 18-19 Haziran tarihlerinde yapılan YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), sonuçları 18 Temmuz tarihinde açıklandı. ÖSYM, 19 Temmuz 2022'de tercih kılavuzunu yayınladı. Öğrenciler 27 Temmuz 2022 Çarşamba günü yani bugün üniversite tercihlerini yapmaya başladı. Peki, YKS tercihleri ne zaman bitiyor, ek tercihler ne zaman? YKS tercihi nereden, nasıl yapılır?

YKS tercihleri başladı! 2022 YKS tercihleri ne zaman bitiyor, ek tercihler ne zaman? YKS tercihi nereden, nasıl yapılır?

YKS tercihleri başladı. Milyonlarca öğrencinin katıldığı YKS sonuçları 18 Temmuz'da açıklandı. Öğrenciler, puanlarına ve sıralamalarına bakarak kendileri için en uygun üniversiteyi tercih edecek. Bunun yanı sıra YKS ek tercihlerin de ne zaman yapılacağı merak konusu oldu. Peki, YKS tercihleri ne zaman bitiyor? YKS başlangıç ve bitiş tercihlerinin yayımlandığı kılavuzu sizler için paylaştık. YKS tercihi nereden, nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...

YKS TERCİHLERİ BAŞLADI

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 18-19 Haziran tarihlerinde yapıldı. TYT'ye başvuran 3 milyon 234 bin 318 adaydan 3 milyon 8 bin 287'si sınava katılırken, Alan Yeterlilik Testine (AYT) başvuran 2 milyon 56 bin 466 adaydan 1 milyon 852 bin 678'i sınava girdi, 203 bin 788 aday sınava katılmadı.YKS sonuçları ise 18 Temmuz tarihinde açıklandı. Puanını ve sıralamasını öğrenen öğrenciler, tercih günü için sabırsızlıkla beklemeye başladı ve diğer yandan gidebilecekleri üniversiteleri araştırmaya başladı. 

YKS tercihleri başladı! 2022 YKS tercihleri ne zaman bitiyor, ek tercihler ne zaman? YKS tercihi nereden, nasıl yapılır? - Resim : 1

O gün geldi çattı. YKS terichleri tam da bugün, 27 Temmuz 2022 Çarşamba günü başladı. Öğrencilerin yanı sıra ailelerin de büyük bir heyecanla beklediği YKS tercihlerinin ne zaman sona ereceği ise merak konusu oldu. Öyle ki, hangi üniversiteyi yazacağına karar veremeyen öğrenciler, YKS tercihlerinin ne zaman biteceğini araştırmaya başladı. Peki, 2022 YKS tercihleri ne zaman bitiyor?

ÖSYM tarafından düzenlenen kılavuzda 27 Temmuz 2022 tarihinde başlayan YKS sonuçlarının 5 Ağustos 2022 Cuma günü sona ereceği görüldü. Yani, öğrenciler 10 gün içerisinde üniversite tercihlerini yapmak zorunda. YKS sonuçlarının ise ne zaman açıklanacağı henüz belli olmadı. Tercihler 5 Ağustos 2022 tarihinde sona erecek ve tercihlerin ardından üniversite kayıt işlemleri başlamadan sonuçlar açıklanmış olacak.

YKS EK TERCİHLER NE ZAMAN?

YKS ek tercihlerin nasıl yapılacağı, ÖSYM'nin yayımladığı tercih kılavuzunda belirtildi. Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilmiş olacak. 2022 YKS sonuçlarına göre, yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlara, ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme gerçekleştirilecek.

Bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, YKS ek yerleştirme için başvuramayacak. Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.

YKS tercihleri başladı! 2022 YKS tercihleri ne zaman bitiyor, ek tercihler ne zaman? YKS tercihi nereden, nasıl yapılır? - Resim : 3

Ek yerleştirme tercih ücreti 2022 yılı için 30,00 TL olarak belirlendi.Ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek tercihleri geçersiz sayılacak. Öğrencilerin yapacağı ek tercih sayısı ise fazla 24 olacak.

YKS TERCİHİ NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Milyonlarca aday, 2022 YKS sonuçlarını öğrendi ve tercih yapmak için "YKS tercihi nereden, nasıl yapılır?" sorularını aratmaya başladı. YKS tercihleri ÖSYM'nin Aday İşlemnleri Sistemi'nden gerçekleştirilecek. Tercihler, 10 gün boyunca sürecek ve http://ais.osym.gov.tr sistemi üzerinden yapılacak.

YKS tercihleri başladı! 2022 YKS tercihleri ne zaman bitiyor, ek tercihler ne zaman? YKS tercihi nereden, nasıl yapılır? - Resim : 4

Adaylar, Tablo-3'teki ön lisans, Tablo-4'teki lisans programlarına;

a) TYT ve/veya SAY, SÖZ, EA, DİL yerleştirme puanları,

b) Yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir. Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2022-YKS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.