Yoğun bakımlar doldu taştı! İstanbul’da ürperten tablo: Vakalar hızla artıyor

İstanbul’da mevsimsel grip, RSV ve Covid-19 vakaları olmak üzere meydana gelen üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle hastanelerde yoğun bakım doluluk oranları artış gösterdi. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, yoğun bakımlardaki yoğunluğa dikkat çekti. Memişoğlu, damar tıkanıklığı, kalp hastalığı ya da inme gibi dolaşım sistemi bozukluğu olan hasta sayısının, üst solunum yolu enfeksiyonu hastalarından daha fazla olduğunu kaydetti.

Yoğun bakımlar doldu taştı! İstanbul’da ürperten tablo: Vakalar hızla artıyor

Kış mevsimi ile birlikte pek çok virüsün dolaşıma girmesiyle artan viral salgınlar, acillerde ve yoğun bakımlarda hasta artışına neden oldu. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, kent genelinde hastanelerde yoğun bakım doluluk oranlarının yüzde 70 ila 80'ler arasında seyrettiğini şikayetlerin yoğunlukta olduğunu, influenza hastalarının daha ağırlıkta olduğunu söyledi.

“YATAK KAPASİTESİ NÜFUSA ORANLA AVRUPA’NIN ÇOK ÜSTÜNDE”

Aslında her yıl kasım, aralık, ocak ve şubat aylarının üst solunum yolu enfeksiyonu mevsimi olarak geçtiğine dikkat çeken Prof. Dr. Memişoğlu, “Kapalı ortamlarda daha çok bulunmaya bağlı olarak ağırlıkla influenza dediğimiz grip virüsüne bağlı enfeksiyonlarda mevsimsel artışların olduğu, rutin olarak yaşadığımız bir dönem. Yüzyıllardır da böyle bu aslında. Yoğun bakımlarımızı yatak sayısı ve nüfusa oranladığımız zaman Avrupa ve OECD'nin çok üstünde bir kapasiteye sahibiz. Burada yatan hastalar sadece üst solunum yolu enfeksiyonları değil; inme hastaları, ameliyat sonrası hastalar, düşkün hastalar, ağır şeker hastaları ya da koma halindeki her hastaya burada bakıyoruz. Diğer hastalıklar da var tabii. Onun için de yoğun bakım yataklarımızda ortalama yüzde 70 ila 80 arası doluluk oluyor bu mevsimlerde. Yaz dönemlerinde daha düşük oluyor bu oranlar" diye konuştu.

“ACİLE DEĞİL, AİLE HEKİMLERİNİZE GİDİN"

"İnsanlarımızın hasta olmaması için de önlemler alması lazım" diyen Prof. Dr. Memişoğlu, sözlerini şu uyarılarda bulunarak bitirdi:

“Kendini kötü hissettiği zaman maske kullanmasını tavsiye ediyoruz. Kapalı ortamlara girdiklerinde daha dikkatli olmasını, kırgınlık varsa ya da yaşlı, kronik hastalıkları, ek hastalıkları varsa; kapalı, kalabalık ortamlara girmemesini, girmek zorunda kalırsa da maske kullanmasını özellikle istiyoruz. Kırgınlığı, hafif ateşi olan, solunum yolu enfeksiyonu belirtileri yaşayan hastalarımızda erken aşamada tedavi verdiğimizde etkili olabiliyoruz. Bu nedenle bu vatandaşlarımız, kendilerine en yakın olan aile hekimlerine gitmeli bu tip durumlarda. Özellikle yaşlı ya da yandaş hastalığı olanların, aile hekimlerine gitmesi çok daha önemli. Çünkü erken dönemde çok daha rahat tedavi alabilirler ve hastalığı daha hafif geçirebilirler"