Yoğun ter kokusu olanlar dikkat! Bu 4 hastalığın habercisi olabilir!

Hepimizin terlediği ve ter kokusuna sahip olduğumuz bir gerçek. Fakat bazı insanların teri diğerlerinden çok daha kötü kokabilir. Birkaç gün duş almayı atladığınızda, vücudunuzun hoş olmayan kokular gelmeye başlayabilir. Ve bazı durumlarda, kötü vücut kokusu altta yatan bir sağlık sorununun göstergesi olabilir. İşte yoğun ter kokusu sebepleri ve işaret ettiği hastalıklar…

Yoğun ter kokusu olanlar dikkat! Bu 4 hastalığın habercisi olabilir!

Dünyaca ünlü Doktor Sophie Newton, ter kokusunun neden olduğunu, kokunuzun sağlığınız hakkında size neler söylediğini ve bununla nasıl mücadele edeceğinizi açıklıyor.

Ter kokusu nedir?

Dr Sophie "Ter kokusu, genellikle ergenlik döneminde “androjen” hormonunun yükselmesiyle başlar ve teri asitlere dönüştüren bakteriler vücutta kokuya sebep olur.” Diyor.

Terin kendisinin aslında kokmadığını ve sıcaklığın düzenlenmesine yardımcı olduğunu ancak bakteriler onu üreme alanı olarak kullandığında koku oluştuğunu belirten doktor, bunun artmasının sebeplerini açıkladı.

Kötü vücut kokusu neyin belirtisi olabilir?

1. Fazla kilolu olmak

Dr Sophie'ye göre aşırı kilolu kişilerin kötü ter kokusuna sahip olma olasılığı daha yüksek. Fazla kilolu veya obezite hastalığı olan kişilerin derilerinde bakteriler için üreme alanı olan kıvrımlar daha fazla olabilir.

Ayrıca, daha önce yapılan bir araştırma, aşırı kilolu kişilerin daha zayıf insanlara kıyasla daha az koku alma duyusuna sahip olduğunu ortaya çıkardı. Bu da, daha iri olan insanların kötü koktuklarını fark etme olasılıklarının daha düşük olduğunu gösteriyor.

Yoğun ter kokusu olanlar dikkat! Bu 4 hastalığın habercisi olabilir! - Resim : 1

2. Diyabet

Dr Sophie, "Diyabeti olanlar, bazen daha meyveli bir koku yayan tere sahip olabilirler" diye açıklıyor. Diyabetiniz varsa, vücut kokusundaki değişiklik diyabetle ilişkili ketoasidozun bir işareti olabilir. DKA olarak da bilinen diyabetik ketoasidoz, vücutta ciddi insülin eksikliği olduğunda ortaya çıkar. Bu, vücudun enerji için şekeri kullanamayacağı ve bunun yerine yağ kullanmaya başladığı anlamına gelir.

Yüksek keton seviyeleri kanınızın asidik olmasına ve vücut kokunuzun tatlı olmasına neden olur.

3. Karaciğer hastalığı

Dr Sophie, karaciğer hastalığı olan kişilerin kötü koku yayabileceğini söylüyor. Hastalar aşırı terleme ve çürük yumurtaya benzeyen kötü kokulu bir koku yaşayabilirler.

4. Böbrek hastalığı

İleri derecede kronik böbrek hastalığı olan kişilerde amonyağa benzeyen vücut kokusu olabilir. Bunun nedeni vücutta biriken toksindir.

Yoğun ter kokusu olanlar dikkat! Bu 4 hastalığın habercisi olabilir! - Resim : 2

Peki kötü vücut kokusuyla nasıl savaşılır?

Dr Sophie, "Ciltteki fazla bakterileri öldürmek için her gün banyo yapın veya duş alın" diye açıklıyor.

Ayrıca sadece kokuyu maskeleyen bir deodorant yerine terlemeyi önleyici bir madde kullanmanızı önerir. Terleme önleyicilerin aslında terlemeyi azalttığını, tamamen önlemeye çalışmanın sağlıksız olduğunu belirten Sophie, cildinizin nefes almasına izin veren ve terinizin kokmasına neden olabilecek baharatlı yiyecekleri sınırlayan temiz, doğal lifler giymenin de kokuyu azaltacağını vurguluyor.

Düzenli ter önleyiciler yeterli değilse, o zaman yüzde 20 alüminyum klorür heksahidratlı roll-on ve spreyleri denemek konusunda eczanenize danışmanızı tavsiye ediyor.