Zamlar 1,5 ay içinde gelecek! Et ve süt fiyatlarında yüzde 35'lik artış yolda!

Son bir ayda maliyetlerde yaşanan artış sebebiyle temel gıda ürünlerinden et ve süte yeni zam yolda. TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu 1,5 ay içinde et ve süt ürünlerine en az yüzde 30-35 zam gelmesini öngördüklerini ifade etti. “Son bir ayda yem maliyeti yüzde 10 arttı. Bir kilo yemin fiyatı 7,60 liraya dayandı” diyen Solakoğlu, “Yüzde 30-35 zam 1,5 ay içinde kapıyı çalacak” dedi.

Zamlar 1,5 ay içinde gelecek! Et ve süt fiyatlarında yüzde 35'lik artış yolda!

Temel gıda ürünlerinden süt ve süt ürünleri, harcama kalemlerinin en yüksek yüzdesine sahip. Mevcut fiyatların bile cep zorladığı bu dönemde Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, et ve sütte çok yoğun zamlar yaşanacağını vurguladı. Solakoğlu, "Üreticinin fiyatını düşük tutarak enflasyonu düşüreceklerine inanıyorlar bu çok yanlış. Maliyetler her geçen gün artıyor. Ekim-kasım ayında hem ete hem süte en az yüzde 30-35 zam gelecek. Fiyatlar çok daha fahiş yerlere gidebilir” dedi.

Zamlar 1,5 ay içinde gelecek! Et ve süt fiyatlarında yüzde 35'lik artış yolda! - Resim : 1

Üreticinin tüm maliyetlerine zam geldi!

Cumhuriyet’te yer alan haberde Solakoğlu, “Son bir ayda yem maliyeti yüzde 10 arttı. Bir kilo yemin fiyatı 7,60 liraya dayandı. Üreticinin tek maliyeti yem değil. Mazota da zam geldi ve gelmeye devam ediyor. Elektriğe de, işçiye de, nakliyeye de, ilaca da her şey zamlanıyor. Şu anda mevcutta kemikli etin kilosu 90 lira, bunun en az 120 liraya çıkması lazım ki kafa kafaya gitsin. İthalatı yapan insanlar da fiyatların artacağını öngördükleri için bu hayvanları satın alıyorlar. Yüzde 30-35 zam 1,5 ay içinde kapıyı çalacak” diyerek yeni zamların geleceğini duyurdu.

Zamlar 1,5 ay içinde gelecek! Et ve süt fiyatlarında yüzde 35'lik artış yolda! - Resim : 2

Büyükbaş hayvan sayısı git gide azalıyor

TÜİK verilerine göre büyükbaş hayvan sayısı her geçen yıl azalırken, hazirandaki son veri hayvan sayısının 17 milyon 693 bine düştüğünü ortaya koydu. Artan yem maliyetleri nedeniyle üretici, damızlık ve sütlük hayvanlarını kesime göndermeye başladı. Bu gelişmelerin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı, et fiyatlarını dengelemek amacıyla 150 bin erkek besilik sığır ithalatı ve erkek kasaplık toklu (koyun) ihracatına izin vermişti.