Dokunan ölebilir!.. Uzmanlar açıkladı, ülke ülke yayılıyor!

Dünyanın en zehirli mantarlarından biri olarak bilinen, Japonya ile Kore’ye özgü olan ateş mercanı ilk kez Avustralya’da görüldü.

Dokunan ölebilir!.. Uzmanlar açıkladı, ülke ülke yayılıyor!

Toksinleri deri tarafından emilebilen tek mantar türü olduğu ileri sürülen ateş mercanına dokunmak bile öldürebiliyor..

Zehirli ateş mercanı, Avustralya’nın kuzey kesiminde bulunan Queensland eyaletindeki Cairns şehrinin Redlynch kırsalında fotoğrafçı Ray Palmer tarafından fotoğraflandı. Uzmanlar, mercanın orijinal faunasının dışında bu tarz tropikal bir ortamda yetişmesini, türün ulaşabildiği noktaları genişlettiğini düşünüyor.

James Cook Üniversitesi'nde mantarlar konusunda uzmanlaşmış Dr. Matt Barrett de türün sanıldığından daha geniş alana yayılmış olabileceğini söyledi. Ateş mercanının Çin, Tayland ve Papua Yeni Gine'de de görüldüğüne dair bilgiler aldıklarını belirten Barrett, mantar sporlarının rüzgâr yardımıyla bu noktalara ulaşmış olabileceğini düşünüyor.

Toprakta, ağaç köklerinin yakınlarında bulunan ateş mercanlarının, toksinleri deri tarafından bile emilebilen tek mantar türü olduğu tahmin ediliyor.

Bu tür, dokunulduğunda ateşe ve deri iltihabına neden oluyor; yenilmesi durumunda ise organ yetmezliğine ve beyin hasarına ve hatta ölüme yol açıyor.

Uzmanlar, Japonya ve Güney Kore'de mantardan kaynaklı bazıları ölümcül pek çok vaka kaydedildiğini hatırlatıyor.