Zekeriya Beyaz kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? İşte Zekeriya Beyaz'ın hayatı

İlahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın ölüm haberi gündeme bomba gibi düştü. Ünlü ilahiyatçının yarın defnedileceği öğrenildi. 2005 yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki görevinden emekli olan Zekeriya Beyaz kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? İşte Zekeriya Beyaz'ın hayatı...

Zekeriya Beyaz kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? İşte Zekeriya Beyaz'ın hayatı

Ünlü ilahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz 84 yaşında hayata gözlerini yumdu. Beyaz'ın oğlu Oğuzhan Beyaz sosyal medya hesabından "Canımın bir parçası gitti. Sevgili babam Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ı kaybettik. Yarın Esenler Merkez Camii'inde öğle namazının ardından Topkapı Kozlu mezarlığında veda edeceğiz" sözleriyle ölüm haberini duyurdu. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde 15 yıl kadar imam, vaiz ve müftülük yapmış ve 1984’ten beridir de İstanbul Üniversitesinde görev almıştı. Zekeriya Beyaz kimdir, neden öldü, hastalığı neydi?  Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın hayatını sizler için derledik...

Zekeriya Beyaz kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? İşte Zekeriya Beyaz'ın hayatı - Resim : 1

Zekeriya Beyaz kimdir?

Zekeriya Beyaz 1 Mart 1938'de Gaziantep'te dünyaya geldi. Bugğn yani 12 Nisan 2022 tarihi itibariyle de hayata gözlerini yumdu. Beyaz, evliydi ve 5 çocuğu vardı. Türk müftü, imam-hatip, vaiz, din sosyolojisi profesörü ve yazar olarak çeşitli dallarda çalışan Beyaz, ilk öğetimini Gaziantep'te, orta öğretimini Kahramanmaraş İmam-Hatip Lisesinde yaptı.

Zekeriya Beyaz kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? İşte Zekeriya Beyaz'ın hayatı - Resim : 2

Zekeriya Beyaz imam-hatip olarak ilk kez, 1 Mart 1963'te Nizip Ulu Camii'nde memurluk yapmaya başladı. 1972 yılına gelindiğindeyse İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünden mezun oldu. Beyaz, Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatında, 14 yıl imam-hatiplik, vaizlik ve müftülük yaptı. Ardından 3 Mart 1977'de Diyanet İşleri Başkanlığındaki görevinden istifa etti.

Zekeriya Beyaz kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? İşte Zekeriya Beyaz'ın hayatı - Resim : 3

Zekeriya Beyaz'ın yazarlık tecrübesi de vardır. Beyaz, 10 yıl kadar serbest yazarlık ve köşe yazarlığı yaptı. 1985'te İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden “İslam Hukuku ve Türk Medeni Hukukuna göre Evlenme” konulu teziyle Yüksek Lisans mezunu oldu.

Zekeriya Beyaz kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? İşte Zekeriya Beyaz'ın hayatı - Resim : 4

1987'de yine Sosyal Bilimler Enstitüsünden “İslam Hukukuna Ve Türk Medeni Hukukuna Göre Aile Hayatı” konulu teziyle doktora diploması aldı. 20 Şubat 1987'de İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde okutman olarak devlet memurluğu görevine yeniden başladı. 23 Nisan 1991'de Sosyoloji Doçenti olarak görev almaya başladı.

Zekeriya Beyaz kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? İşte Zekeriya Beyaz'ın hayatı - Resim : 5

14 Ocak 1999'a gelindiğinde Beyaz, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi profesörlüğü kadrosuna atandı. 1 Aralık 2000-1 Aralık 2003 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. 4 Aralık 2003'te İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesindeki eski görevine döndü. 2005 Şubat'ının başında 1 Mart 2005'ten itibaren geçerli olmak üzere yaş haddinden emekli oldu. 

ZEKERİYA BEYAZ NEDEN ÖLDÜ?

Zekeriya Beyaz, 18 Mart'ta Esenler'deki özel bir hastanede aspirasyon pnömonisi nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı. O tarihten beri hastanede tedavisi devam ediyordu. Ünlü ilahiyatçının Alzheimer hastası da olduğu öğrenildi.

Zekeriya Beyaz kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? İşte Zekeriya Beyaz'ın hayatı - Resim : 7

ZEKERİYA BEYAZ KİTAPLARI

•    İslam’a Göre Milliyetçilik 
•    Türklük Kanımız, İslam Canımız
•    İslam ve Siyasi Düzen
•    İslam Müjdesi
•    İslam Kolay Din
•    İslam Mutlu Kılmak
•    İslam Ve Giyim Kuşam
•    Batıl İnançlar ve Hurafeler
•    Alevi Dosyası
•    Kendi Belgeleriyle Said Nursi ve Nurculuk
•    Türkiye’de Örtülü Savaş (Dar-ı Harp)
•    Allah’ın Varlığına Belgeler
•    Türkiye’yi Satıyorlar
•    Hikmetli Çağdaş Müslümanlık
•    İslam, Şeriat ve Milli Laiklik