Zihin okuyan kask icat etti... Satış fiyatı dudak uçuklattı!

Amerikalı teşebbüsçü Bryan Johnson tarafından kurulan Kernel isimli işletmenin, zekâları okuyabildiğini iddia ettiği kaskları 50 bin dolardan piyasaya süreceği bildirildi.

Bloomberg Businessweek'teki yazıda, çevrimiçi ödeme operasyonları alanındaki yatırımları ile servet sahibi olan Amerika Birleşik Devletleri’ni tehlike sermayedarı Johnson'un, 5 senede 110 milyon dolar tüketerek beyin etkinliklerini izleyip kaydolabilen bir kask geliştirdiği ve bu buluşuyla bilim dünyasını heyecanlandırdığı belirtildi.

Birkaç kilogamlık kaskların, beynin elektriksel ihtarlarını ve kan akışını düşünce süratinde ölçerek tahlil eden ve bu uzvun dünyaya nasıl tepki verdiğine dair bir bilgi sağlayan sensör yuvalarını kapsadığı belirtildi.

Haftalık ekonomi mecmuasında, bu teknolojinin senelerdir var olduğu ancak bunun milyonlarca dolara mülk edilen ve hastaların muayenehane bir civarda hareketsiz oturmasını gerektiren oda ebadında cihazlarla olası olduğu ifade edildi.

Yazıda, "Herkesin takıp gezebileceği daha uygun maliyetli bir teknolojinin taahhüdü, uslara soğukkanlılık veriyor. Coşkulu tahlilciler, beyin ihtiyarlaması, zekâsal bozukluklar, sarsıntılar, felçler ve meditasyon gibi geçmişteki doğa ötesi tecrübelerin arttaki mekanikler hakkında fikir edinmek için kaskları kullanmayı bekliyor." ifadelerine yer verildi.

Mevzubahisi buluşun yapımı için çok ciddi tehlikeye girdiklerini söyleyen Kernel'in idareyicisi Bryan Johnson, işletmenin yoluna devam etmesi için şahsi banka hesabını neredeyse sıfırladığını belirtirken, "Ücret ödemelerini iki hafta gecikmeli yapabiliyorduk." dedi.

Johnson, "Bilim insanları kalbimizi, kanımızı ve hatta Deoksirübo Nükleik Asidimizi ölçmek için her türlü test ve cihazı yaptılar. Ancak beyin testleri ender ve pahalı olmaya devam ediyordu ve bizi en çok belirleyen uzuv hakkındaki bilgilerimizi aşikar bir biçimde hudutlandırıyordu." ifadesini kullandı.