Zonguldak havzasında metan rezervi! Grizu patlamalarına yüzde yüz çözüm metan gazı drenajı!

Metan gazı drenajı, grizu patlamalarına yüzde yüz çözüm sağlarken toplanan metan gazı da enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Pek çok ülke tarafından kullanılan bu yöntem ile metan gazı maden ocaklarından uzaklaştırılabiliyor. Eğer Zonguldak'ta metan gazını yakıt olarak kullanacak sistemler kurulursa, bölgenin yarısını ısıtmak ve aydınlatmak mümkün olabilir. Bu konuya ilişkin ülkemizde de araştırmalar mevcut...

Metan gazı zehirli bir gaz değil. Ancak maden havasında oksijen oranı yüzde 12’nin altına düşerse metan boğucu oluyor. Grizu patlaması ise maden havasında yüzde 4-15 oranında metan olduğu ortamda gerçekleşiyor. Grizu patlamalarını önlemek için kullanılan yöntemlerden birisi de metan drenajı.

ABD’de 70 binin üzerinde kuyu açıldı

Bu işlemle, kömür ocaklarında damar ve tabakalardan ocak atmosferi içine nüfuz eden gaz iş yerlerine ulaşmadan bertaraf ediliyor yani metan gazı sondajla yukarı çekiliyor. Böylece grizu patlamalarının da önüne geçiliyor. Batı ülkelerinde kömür madenlerinde bu yöntem uygulanıyor. Kömür ocağında biriken metanın drenajı için yüzeyden sondaj yapılıyor. ABD’de 70 binin üzerinde kuyu açıldı. Biriken metan bu kuyudan çekilerek enerjiye dönüştürüldü. Sadece Çin’de 2012’nin ilk yarısında 5,1 milyar metreküp metan drenajı yapıldı. Bu konuda ülkemizde çalışma var ama yaygın değil. Zonguldak’ın önemli kömür sahalarından Karadon bölgesinde bir özel sektör kuruluşu metan gazı çıkarıyor. Aslında doğal gazın da yüzde 90-95’i metandan oluşuyor. 

İlk aşama Zonguldak

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yaptığı araştırmalara göre, bölgede 600 milyar metreküplük metan gazı rezervi bulunuyor. İlk aşamada Zonguldak daha sonra geniş bir bölge enerji sorununu metan gazıyla aşabilir.