Zonguldak’ta yeni bir canlı türü keşfedildi! Bilim dünyasının gözü Zonguldak’ta

Zonguldak’ta bilim insanları bilim dünyasını heyecanlandıran bir gelişmeye imza attı. Yapılan çalışmalar sonucu yeni bir yangıç (gammarus) türü dünya literatürüne kazandırıldı.Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özbek 51 farklı türü olan canlının 52. türünü bulduklarını ifade etti.

Zonguldak’ta yeni bir canlı türü keşfedildi! Bilim dünyasının gözü Zonguldak’ta

Zonguldak'taki Gökgöl Mağarası'nda Binali Yıldırım Üniversitesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mert Elverici ve Kıbrıs Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsünde görevli araknolog (örümcekleri ve akrepleri inceleyen zoolojinin alt dalıyla ilgilenen bilim insanı) Kadir Boğaç Kunt tarafından çalışmalar yürüldü.

Zonguldak’ta yeni bir canlı türü keşfedildi! Bilim dünyasının gözü Zonguldak’ta - Resim : 1

 YENİ BİR CANLI TÜRÜ KEŞFEDİLDİ

 Topladıkları kabuklular (crustacea) sınıfından çift ayaklılar takımına ait örnekleri, bu alanda uzman olan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özbek, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyeleri İsmail Aksu ve Hazel Baytaşoğlu ile paylaştı.

Zonguldak’ta yeni bir canlı türü keşfedildi! Bilim dünyasının gözü Zonguldak’ta - Resim : 2

"GAMMARUS TUMAF" 

 Morfolojik ve moleküler incelemeler sonucunda söz konusu canlıların dünyadaki diğer benzer türlerden farklı, bilim camiası tarafından bugüne kadar tanımlanmamış yeni bir tür olduğu ortaya çıktı.

Uluslararası hakemli bir dergide yayımlanan makale ile yeni yangıç türüne, Türkiye Mağaracılık Federasyonuna (TUMAF) ithafen "gammarus tumaf" adı verildi.