2. Dünya Savaşı'ndan kalma haritanın gösterdiği yeri kazan aile, topraktan çıkanlarla sevinç çığlığı attı

İkinci Dünya Savaşı döneminden kalma hazineyi yıllar süren uğraşlar sonucunda bulan adam, bir servet değerinde olan tarihi eserleri yerel bir müzeye bağışlamaya karar verdi. Ailesinin bölgeden kaçarken sakladığı eşyaların, ailesinin tarihini yaşatmak için bir müzede saklanmasının en doğru karar olacağını düşündü.

2. Dünya Savaşı'ndan kalma haritanın gösterdiği yeri kazan aile, topraktan çıkanlarla sevinç çığlığı attı

Glazewski ailesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Rusların ülkeyi işgal ettiğini duymalarının ardından Eylül 1939'da sahip oldukları gümüş eşyalarını gömdü ve doğu Polonya'daki evlerinden kaçtı. Bu paha biçilemez hazine, 80 yıl sonra bir sonraki nesil tarafından büyük uğraşlar sonucunda bulundu. Hazineyi bulan aile ferdi, Jan Glazewski'ye bulduğu hazinenin binlerce dolar değerinde olacağı söylendi ancak Jan, ailesinin tarihini yaşatmak için hepsini yerel bir müzeye bağışlamak istediğini söylüyor.

2. Dünya Savaşı'ndan kalma haritanın gösterdiği yeri kazan aile, topraktan çıkanlarla sevinç çığlığı attı - Resim : 1

BABASININ ÇİZDİĞİ HARİTAYLA GERİ DÖNDÜ 

Ailenin pek çok üyesi savaştan kaçmak için giderken, hazineyi bulan Jan'ın dedesi Adam, işgalcilerle yüzleşmek için geride kaldı. Ancak Adam'ın dört oğlu da ülkeden kaçtı ve günümüzde Ukrayna'nın bir parçası olan Lviv yakınlarındaki evlerine asla dönmedi , bunun yerine dünyanın farklı köşelerine yerleşmeyi seçti. Adam'ın oğlu Gustaw'dan olma torunu Jan ise aile yadigarlarını bulmak üzere, babası tarafından çizilen haritayla birlikte yıllar sonra ülkesine geri döndü. Şu an 69 yaşında olan Jan, babasından hazinenin yerini gösteren bir harita çizmesini istedi. Gustaw, bu olaydan 2 yıl sonra hayatını kaybetti.

Jan, babası tarafından çizilen haritaya ilişkin, "Talimatların son cümlesi bizim gümüşlerimizi ve benim av tüfeklerimi bulmanız gerektiğini söylüyordu. Bunu okuduğumda bir direktif gibiydi ve bu rüyayı gerçekleştirmem gerektiği için çok duygulandım" dedi. 

2. Dünya Savaşı'ndan kalma haritanın gösterdiği yeri kazan aile, topraktan çıkanlarla sevinç çığlığı attı - Resim : 2

HAZİNEYİ ARAMAYA 10 YILDA BAŞLAYABİLDİ

Jan'ın ailesinin eski evine ilk ziyaretini yapması on yıldan fazla sürdü ve hazineyi aramaya başlaması bir on yıl daha sürdü. Cape Town Üniversitesi'nde emekli bir çevre hukuku profesörü olan Jan, “Samanlıktaki bir iğne gibiydi. Bu haritada orijinal malikanenin nerede olduğunu çizilmişti ancak malikane Ruslar tarafından yıkılmıştı, ancak temellerini bulduk. Ama sonra ekili bir tarlanın üzerinden geçen noktalı bir çizgi vardı - bugün sadece çalılık - yaklaşık 100 metre yürümeniz ve ardından bir yokuştan aşağı inmeniz gerekiyordu. Sonra talimatları 'ormanın başladığı yerde gümüşümüz için kazmalısın' dedi. Ve tabii ki 80 yıl sonra, yani ben oradayken, orman mı çekildi, yokuş mu çıktı bilinmez." şeklinde konuştu.

2. Dünya Savaşı'ndan kalma haritanın gösterdiği yeri kazan aile, topraktan çıkanlarla sevinç çığlığı attı - Resim : 3

EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALDILAR 

Bununla birlikte aile yadigarlarının başkaları tarafından bulunmuş olabileceği ihtimali de hep akıllarının bir köşesindeydi. Ancak yeğeni Layla ve iki Ukraynalı metal detektörünün yardımıyla Jan, olasılıkları yendi. Jan, eşyaları buldukları anı anlatırken "Çok ama çok duygulandım" dedi. Bazı eşyalar, Gustaw ile birlikte kaçtıktan sonra henüz yedi yaşındayken vefat eden Jan'ın annesi tarafından toplanmıştı. Jan, “80 yıl önce paketlediği şeylere dokunuyordum. Benim için çok duygusal bir şeydi” 

2. Dünya Savaşı'ndan kalma haritanın gösterdiği yeri kazan aile, topraktan çıkanlarla sevinç çığlığı attı - Resim : 4

ÇOK SAYIDA ESER VARDI

Hatta babasının adının kazındığı bir Vaftiz kaşığı ve 1918'de İspanyol Gribinden ölen büyükannesinin baş harflerini taşıyan çok sayıda eser bile vardı. Emekli akademisyene hazinenin binlerce dolar değerinde olduğu söylense de onun için paha biçilemez. Hazinelerden bazılarının bir gün eski aile mülküne en yakın kasaba olan Ivano-Frankivsk'te sergileneceğini umuyor. Jan, “Bu, küçük bir çocukken hazineyi bulma hayalinin gerçekleşmesi gibi bir şey. Ve bana büyük bir tatmin duygusu verdi; Daha uzun yürüyorum, daha özgüvenliyim” dedi.