BM'den dehşete düşüren rapor

Birleşmiş Milletler, ‘Küresel İnsani Yardıma Genel Bakış’ isimli raporu yayımladı. 2021 yılında 235 milyon insan, yani, dünya çapında her 33 kişiden biri, insani yardıma ve korunmaya ihtiyaç duyacak.

BM'den dehşete düşüren rapor

Birleşmiş Milletler, ‘Küresel İnsani Yardıma Genel Bakış’ isimli rapor ile 2021 yılına ilişkin beklentilerini kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre, 2021 yılında 235 milyon insan, yani, dünya çapında her 33 kişiden biri, insani yardıma ve korunmaya ihtiyaç duyacak.

Geçtiğimiz yıl hazırlanan raporda her 45 kişiden birinin insani yardıma ve korunmaya ihtiyaç duyacağı saptamasında bulunduklarının altını çizen Birleşmiş Millet, bu sayının son on yılın en yüksek sayısı olduğunun altını çizdi ve artışın yüzde 40’ın üzerinde olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler ve Acil Yardım Koordinatörü Genel Sekreteri ve Birleşmiş Milletler İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi Başkanı olan İngiliz ekonomist Mark Lowcock, rapora ilişkin “Sunmakta olduğumuz tablo, şimdiye kadar insani ihtiyaçlara dair ortaya koyduğumuz en kasvetli ve en karanlık tablodur. Bu, aynı zamanda COVID-19 salgınının gezegendeki en kırılgan ve savunmasız ülkelerin tamamında tam anlamıyla bir katliam yarattığı gerçeğinin de bir yansımasıdır. “ dedi.

En karanlık anda insanların yanında olun

Lowcock’un küresel dayanışma çağrısını yineleyen BM Genel Sekreteri António Guterres ise küresel corona virüs salgını kötüleşmeye devam ederken dünyayı "ihtiyaç duydukları en karanlık anda nsanların yanında olmaya" çağırdı.

BM Başkanı yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler insani yardım sisteminin on milyonlarca insana yiyecek, ilaç, barınma, eğitim ve diğer temel ihtiyaç maddelerini ulaştırmak için kararlılıkla çalıştığını ifade etse de katlanarak büyüyen bu küresel krizin bitmekten çok uzak olduğunun altını çizdi.

BM İnsani İşler ve Acil Yardım Koordinatörü Genel Sekreteri Lowcock, 56 ülkede en çok ihtiyacı olan 160 milyon insana yardım etmeyi hedeflediklerini belirterek bunun için Birleşmiş Milletler’in toplam 35 milyar dolara ihtiyaç duyacağını ifade etti.

Yatırım çağrısı geldi

Mark Lowcock, corona virüs pandemisinden kaynaklanan ekonomik çöküşü engellemek için de zengin ülkelere 10 trilyon dolarlık yatırım yapma çağrısında bulundu. BM İnsani İşler ve Acil Yardım Koordinatörü Genel Sekreteri, tünelin sonundaki ışığın ancak bu şekilde görünebileceğini ancak en fakir ülkelerde bu durumun 10 trilyon dolara rağmen geçerli olmayacağını ifade etti.