YKS’ye geri sayım başladı! YKS başvuruları ne zaman bitiyor? YKS sınav ücreti ne kadar? İşte YKS son başvuru tarihi

YKS başvurularında sona yaklaşıldı! Milyonlarca aday, hayal ettiği üniversitelerde eğitim alabilmek için 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (2023-YKS) başvuruları tamamlayacak. Gözler 2023 YKS sınavına çevrilirken başvurular ile ilgili bilgileri de araştırıyor. Peki, 2023 YKS ne zaman, sınava kaç gün kaldı? ? YKS başvuru nasıl yapılır? YKS başvuruları ne zaman bitiyor? YKS sınav ücreti ne kadar? İşte YKS son başvuru tarihi ve sınav ücreti

YKS’ye geri sayım başladı! YKS başvuruları ne zaman bitiyor? YKS sınav ücreti ne kadar? İşte YKS son başvuru tarihi

2023 YKS için başvurular bitiyor. Üniversitede eğitim almak isteyen milyonlarca aday için YKS başvuruları için son günlere girildi. Adaylar, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi’nin (YDT) yer aldığı 2023 YKS için başvurularını tamamlıyor. Haziran ayında uygulanacak sınav için başvuru ile ilgili detaylar da sıklıkla araştırılıyor.

2023 YKS NE ZAMAN, SINAVA KAÇ GÜN KALDI?

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS), 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde ÖSYM tarafından yapılacak.

YKS BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Adaylar başvurularını, ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’ndan yapabilecek. Adaylar 2023 YKS başvuru kılavuzundan işlem adımlarını öğrenebilecek.

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu için tıklayın

YKS BAŞVURULARI NE ZAMAN BİTİYOR, SON BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS) başvuruları 23 Mart 2023 tarihinde sona eriyor.

YKS SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuru ücreti her oturum için 115 TL olarak belirlendi.

Sadece TYT’ye girecek adaylar 115,00 TL,

TYT ile birlikte AYT veya YDT’den herhangi birine girmek isteyen adaylar 230,00 TL,

TYT, AYT ve YDT’nin tümüne girmek isteyen adaylar ise 345,00 TL yatıracaklar.

ÖDEMELER NEREDEN YAPILACAK?

Adayların ödeme yapabilecekleri bankalar şu şekilde:

Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); QNB Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve mobil bankacılık (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler; ING Bank’ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); İş Bankası’nın tüm şubeleri, ATM, mobil bankacılık ve internet bankacılığı; Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.); ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (https://odeme.osym.gov.tr/)

YKS ÖDEMELERİ NE ZAMAN SON?

YKS başvuruları 23 Mart 2023’te sona eriyor. Adaylar başvurularını sisteme kaydettikten sonra başvuru süresi bittikten sonraki ilk gün Türkiye saatiyle 23.59’a kadar ödemeleri yapabilecek. YKS ödemeleri için son tarih 24 Mart 2023 olarak belirtildi.

2023-YKS OTURUMLARI NELER?

YKS’nin 1. Oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT),

YKS’nin 2. Oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT),

YKS’nin 3. Oturumu Yabancı Dil Testi (YDT)’dir.

2023-YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tüm adaylar için zorunludur. 2023-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin ise 2023- AYT ve/veya 2023-YDT oturumlarına katılmaları zorunludur.

2023-YKS’DE HANGİ TESTLER YER ALACAK?

2023-TYT’de Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. 2023-AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. 2023-YDT’de ise, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testleri yer almaktadır.

2023-YKS NE ZAMAN YAPILACAK VE TESTLERİN SÜRESİ KAÇ DAKİKA?

2023-TYT: 17 Haziran 2023 Cumartesi, 165 dakika

2023-AYT: 18 Haziran 2023 Pazar, 180 dakika

2023-YDT: 18 Haziran 2023 Pazar, 120 dakika

2023-YKS SINAVA GİRİŞ BELGESİ NASIL ALINIR?

2023-YKS’ye başvuran ve sınav ücretini yatıran adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilirler.

YKS HAM PUAN (ADAYIN NET SAYISI) NASIL HESAPLANIR?

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur. 

2023-TYT, AYT VE YDT’DE AĞIRLIKLI PUANLARIN HESAPLANABİLMESİ İÇİN NE KADAR HAM PUAN ALINMALIDIR?

TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinde en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir. AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların, AYT ve YDT puan türlerini oluşturan ilgili testlerin en az birinden, en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir.

OBP PUANI NASIL HESAPLANIYOR?

Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülür. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan adayların diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınır. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.

YERLEŞTİRME PUANLARI HESAPLANIRKEN OBP’NİN KATKISI NE OLACAK?

OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanacak.

2023-YKS’DE BARAJ PUAN VAR MI?

Hayır. TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması yeterlidir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması yeterlidir. Ancak bazı lisans programları için ise en düşük başarı sırası koşulunun sağlanması gerekir.