2023'te ödenek desteği 500 milyon lirayı aşacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle bu yıl 750 arkeolojik kazı ve araştırma yapılacak. 20'nin üzerinde ülkeden 250 yabancı bilim insanının da katılacağı çalışmalar ayrılan ödeneğin 500 milyon lirayı aşması bekleniyor.

2023'te ödenek desteği 500 milyon lirayı aşacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Türk ve yabancı bilim insanları ve müze müdürlüklerince 2023 yılında 750 arkeolojik kazı ve araştırma yapılacak.

Bakanlık arkeolojik kazı çalışmalarında kullanılmak üzere temmuz ayı itibarıyla yaklaşık 200 milyon lira ödenek aktardı.

2023 yılı sonunda bu çalışmalara sağlanacak ödenek desteği 500 milyon lirayı aşacak.

20'NİN ÜZERİNDE ÜLKEDEN 250 YABANCI BİLİM İNSANI ÇALIŞACAK

Türkiye’de, 2023 yılında 12 aylık olarak sürdürülecek arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarının sayısı 144 olacak.

Yerli ve yabancı bilim insanları tarafından da 140’a yakın arkeolojik yüzey araştırması yapılacak.

Türkiye genelinde sürdürülecek çalışmalar ile 39 arkeolojik kazı ve yüzey araştırması; yabancı bilim insanlarının başkanlığında Türk bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek.

2023 yılı kazı ve yüzey araştırmalarına 20’nin üzerinde ülkeden 250 civarında yabancı bilim insanı bilimsel iş birliği çerçevesinde katılım sağlayacak.

2023'te ödenek desteği 500 milyon lirayı aşacak - Resim : 1

KONYA'DA NEOLİTİK DÖNEM ARAŞTIRILACAK

Konya Seydişehir'deki Gökhöyük’te ileriki günlerde başlayacak kazı çalışmalarında Neolitik Dönem’den Demir Çağı’na kadar olan süreç araştırılacak. Uzun vadeli olarak devam edecek kazıların öncelikli hedefi, Demir Çağı’na ait olduğu öngörülen yerleşim yerinin son sakinleri hakkındaki önemli bilgilerin elde edilmesi olacak. Yine Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde yer alan Sobesos Antik Kenti’nde de uzun süre ara verilen kazı çalışmalarına bu yıl yeniden başlanacak. Denizli Laodikeia ve Tripolis, Antalya Olympos, Patara, Perge ve Side, Muğla, Stratonikeia, Euromos, Knidos ve Beçin Kalesi, Mersin Silifke Kalesi ve Uzuncaburç gibi alanlarda ise restorasyon ağırlıklı çalışmalara 2023’ün ikinci yarısında devam edilecek.

Taştepeler Projesi kapsamında Şanlıurfa’da başlatılan ve 12 farklı alanda sürdürülen Neolitik Çağ Araştırma Projesi de farklı ülkelerden bilim insanlarının katılımıyla devam edecek. Türkiye’nin birçok antik kentindeki kazı çalışmalarının yanı sıra kentlerin ayağa kaldırılması amacıyla gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları da eş zamanlı olarak sürdürülecek.

ANADOLU'NUN KAYA ANITLARI VE YAZITLARI PROJESİ BAŞLAYACAK

Anadolu'nun Kaya Anıtları ve Yazıtları Projesi de bu yıl başlatılacak bir diğer çalışma olacak. 

Türkiye’de bulunan kaya anıtları ve yazıtları çalışma kapsamında kataloglanacak, 3D taramaları yapılarak kayıt altına alınacak. 

Türkiye’deki Türk-İslam Dönemi’ne ait mezarlık, mezar taşları, kitabeler ve yazıtların kataloglaması, 3D taraması ve kayıt altına alınarak belgelenmesine yönelik başlatılan çalışmalar ise devam edecek.