5 milyar liralık vurgun! Paraları akladıkları yöntem duyanları şoke etti

Jandarma Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, 6 aylık sıkı takip sonucu kripto para üzerinden 5 milyar liralık vurgun yapan şebekeyi çökertti. Şebekenin, insanları dolandırarak elde ettikleri haksız parayı aklama yöntemleri ise pes dedirtti.

5 milyar liralık vurgun! Paraları akladıkları yöntem duyanları şoke etti

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, gelen ihbar üzerine İDOL FOREX adlı sözde yatırım şirketini takibe aldı. 6 ay kadar süren gözlemin ardından, Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, dün düzenlenen bir eş zamanlı operasyoda biri kadın olmak üzere 4 kişiyi gözlatına aldılar. Gözaltına alınanlarda 2 kişi adli kontrol şartırla serbest bırakılırken, 2 kiş ise çıkarıldıklı mahkemeler tarafından tututklandı.

Ayrıca operasyonun yapıldığı 4 farklı adresten çok sayıda, cep teledfonu bilgisayar, banka/kredi kartı, suça konu şirket hesaplarının yer aldığı belge ve döküman yüklü miktarda nakit para ele geçirildi.

ÖNCE YÜKSEK KAR, ARDINDAN ZARAR

Dijital medya platformlarında kendini İDOL FODEX olarak tanıtıp, bu isme reklam veren dolandırıcı yatırım firması, başlangıç aşamasında düşük miktarda para yatıran yatırımcılara, kısa sürede kar ettiğini söylüyor. Ardından paranın miktarını arttıran yatırımcılara ise bu sefer de yatırım yapılan mecralarda yüksek oranda zarara uğradığı söylenerek, kadırılıyor.

PARALARI ALTINA YATIRIP, SONRA NAKDE ÇEVİRDİLER

Ele geçirilen verilerde, şebekenin dolandırıcılıktan elde ettiği para ile altın aldığı, ardından altınların yine şebeke tarafından kurulan 10 paravan şirket üzerinden nakde çevrilerek aklanmaya çalışıldığı belirlendi.

Ayrıca, Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, sözde şikretin Sermaye Piyasası Kurulu'a kayıtlı olmadığını belirkedi.

VURGUNUN BİLANÇOSU 5 MİLYAR TL 

Dolandırıcı şirketteki banka hesap hareketi miktarın 5 milyar TL olduğu tespit edildi. Şebeke üyelerinin yakalanmasının ardından, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan soruşturma kapsamında şikayette bulunan mağdur vatandaşın 261 bin TL'lik mağduriyeti de giderildi.