6 milyon nüfuslu Fildişi Sahillerinde özenle yetiştirilen ve dünyanın her tarafında sevilerek tüketilen kakao yakında ulaşılması imkansız hale gelecek.
YOĞUN SICAKLIK KATİLLERİ OLDU
Kakao ağaçları ve yoğun sıcaklıkla çevrili Christian Andre Yapı, değerli çekirdeklerin artık olması gerektiği gibi büyümediğini itiraf etmek zorunda kalıyor; bu, dünyanın önde gelen üreticisi için büyük bir sorun. Ekonomik başkent Abidjan'dan 70 kilometre (neredeyse 45 mil) uzaklıktaki Agboville yakınlarındaki plantasyonunda AFP'ye "Fasulyeler siyaha dönüyor" ve çürüyor diyor.
Ağaçların üzerindeki yapraklar genellikle kabuklar için gölge sağlar, ancak güneş onları "kurutuyor ve ağaçlardan düşüyorlar".
SADECE 300 KİLOGRAM BEKLENİYOR
Hava o kadar sıcak ki Yapı sadece sabahları çalışabiliyor ve kayıplarına kafa yormak için bolca boş zaman kalıyor. "Normalde sezon dışında bir tona kadar çıkıyorum" ama bu yıl sadece 300 kilogram bekliyor.
KÜRESEL ÜRETİM
Geçen yılki şiddetli yağışlar, özellikle Ocak'tan Mart'a kadar yerini yüksek sıcaklıklara bıraktı ve bu durum, küresel üretimin yaklaşık yüzde 45'ini oluşturan kakao mahsulünün azalmasına neden oldu. Ulusal hava durumu ajansı Sodexam başkanı Daouda Konate, termometrenin Şubat ayında Fildişi Sahili'ndeki Dimbrokro'da 41 santigrat dereceye (106 Fahrenheit) rekor seviyeye yükseldiğini söyledi.
SICAK HAVA İLE MÜCADELE
Yılın bu zamanı için normal sıcaklıkların 35C-36C (95-97F) olacağını ekledi. Fildişi Sahili bölgedeki sıcak havayla mücadelede yalnız değil. Mali'nin güneybatısındaki Kayes kasabası, Nisan başında 48,5C (119F) altında boğuldu. Fildişi Sahili'nin başkenti Yamoussoukro'daki tarım yüksek okulu başkanı tarım uzmanı Siaka Kone, bitkilerin uzun süreli ve yoğun sıcaklık stresi dönemleri yaşadığını söyledi.
SU MİKTARI YETERLİ DEĞİL
"Mevcut su miktarı düzgün bir büyüme için yeterli olmayacak ve çiçek açılmayacak. Çiçekler olmadan meyve de olmayacak" dedi. Kone, toprak sıcaklıklarının hava sıcaklıklarına paralel olarak arttığını ve suyun daha fazla buharlaşmasına yol açtığını belirtti. Tarım, Fildişi Sahili'nin GSYİH'sının dörtte birini temsil ediyor ve tüm istihdamın yarısını sağlıyor.
EL NİNO SICAKLARI
Yakın zamanda BM Dünya Meteoroloji Örgütü'nün ilk Afrikalı başkan yardımcısı olarak atanan Daouda Konate, Güney Pasifik'in büyük bir kısmında sıcaklığın artmasına neden olan doğal bir hava olayı olan "El Nino yüzünden bu yıl farklı" dedi. Jeo-ekonomist ve çevre aktivisti Nahounou Pierre Lautti Daleba, "İnsan faaliyetleri: tükettiklerimiz ve endüstrimiz" durumu daha da kötüleştiriyor, dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RİSKİ
BM İklim Değişikliği Paneli'ne (IPCC) göre, Afrika 19. yüzyılın ortalarından bu yana küresel sera gazlarının yalnızca yüzde yedisini saldı, ancak sıcaklıklar küresel olarak yüzde 1,1'e karşılık Afrika genelinde 1,4°C arttı. Fildişi Sahili, emisyonları yüzde 30'dan fazla azaltmayı ve 1960'tan bu yana yüzde 90'ını kaybeden ormanları korumayı hedefliyor. Hükümet tahminlerine göre iklim değişikliği 2030 yılına kadar yıllık GSYİH'da yüzde 3-4,5 oranında kayıplara yol açabilir.
SICAK HAVA DALGALARI
Nahounou Pierre Lautti Daleba, çiftçilerin "tekrarlayan sıcak hava dalgalarına hazırlıklı olmadıklarını" söyledi. Ancak su tutma projeleri öneren ve güneşe karşı koruma sağlayan bitki örtüsünün sökülmemesini öneren Kone, uyum sağlamanın yolları olduğunu söyledi. Altı milyonluk nüfusuyla Abidjan'ın hızlı kentleşmesi, hava koşullarıyla başa çıkmayı daha da zorlaştırdı.
Felix Houphouet-Boigny Üniversitesi araştırmacısı Maimouna Ymba, Kızıl Haç raporunda "Son 10 yılda Abidjan şehrinde sıcak hava dalgalarının sayısında ve ölçeğinde bir artış görüldü" dedi.
KENTSEL ISI ADALARI
Bunun, insan faaliyetleriyle birleştiğinde, toprak sıcaklıklarının çevredeki alanların yüzde 5-10'unun üzerine çıkabileceği "kentsel ısı adaları" yarattığını da sözlerine ekledi.