6'lı Masa Hükümet Programı tv100'de! "Kalkınma Ankara'dan değil kırsaldan başlayıp oradan yönetilecek"

6'lı Masa son toplantısını 5 Ocak'ta gerçekleştirdi. Yaklaşık 9 saati aşan toplantıda Hükümet Programının son şekli liderlere sunuldu. 6'lı Masa kurmaylarının 3 aydır üzerinde çalıştığı Hükümet Programı 30 Ocak'ta kamuoyuna duyuracak ardından Cumhurbaşkanı adayı açıklanacak. 6'lı Masa'nın Hükümet Programı'nda 9 ana başlık, 72 ara başlıktan oluşmak üzere toplam 2300 maddeye yer verildi. Hükümet Programı'nın detaylarına tv100 Editörü Betül Araz ulaştı.

6’lı masa 9 saati aşan bir toplantı gerçekleştirdi. Gündemin en önemli sorusu ise 6’lı Masa'nın Cumhurbaşkanı adayı kim olacak? 6lı Masa'nın kurmaylarının 3 aydır üzerinde çalıştığı Hükümet Programı'nın detaylarına tv100 Editörü Betül Araz ulaştı. İşte o ayrıntılar...

Betül Araz, son 6'lı Masa toplantısında Hükümet Programı'nın son şekli liderlere sunulduğu ve 30 Ocak'ta önce Hükümet programını duyurucaklarını ardından adayı açıklayacaklarının bilgisini paylaştı. 

Betül Araz'ın konuşmalarından önemli başlıklar:

"Kurmaylardan edindiğim bilgiye göre; bu Hükümet Programı 182 sayfadan oluşuyor ve 2300 madde tek tek sıralanıyor fakat matbaa aşamasında 200 sayfayıda geçebileceği söyleniyor.

Kurmaylar; Hükümet Programı'nda 9 ana başlık 72 ara başlık kaleme alındı. Bu mutabakatlarda uzlaşamayan konu neredeyse yok. Ekip olarak 3 aydır uyum içinde çalışıyoruz. 2300 madde üzerinde uzlaşı sağlamak kolay değil her partisinin sosyalaşik bir kökeni ve ideolojisi var. Önemli bir iş başardık bu çalışmayla." diyor.

Huhukuk adalet ve yargı konuları öncelik verildi. 6'lı Masa iktidara gelmeleri halinde ilk 100 günde ilk 6 ayda ve ilk 1 yıl içinde ne yapıcakları bu programla tek tek duyurucak.

Cumhurbaşkanlığı kurulları ve ofisleri ilave edilecek ve bakanlıklara bağlanacak.

6'lı Masa Türkiye Varlık Fonu'nu kapatıcağız diyor.

Yeni bakanlıklar açılıcak. Bunlar; esnaf bakanlığı, kadın bakanlığı ve madencilik gibi alt başlık sunuluyor.

Köylerde kooperatifleşme teşvik edilecek. Tarımsal ve hayvansal ürünleri işleyerek katma değerli hale getirmek isteyen köyler ve kooperatiflere hibe, uygun koşullu kredi imkanı vergi ve prim desteği sağlıyacağız diyor.

6'lı Masa, "Kalkınma Ankara'dan değil kırsaldan başlayıp oradan yönetilecek" diyor.

Muhtarlık temel kanunu çıkarılacak.

Eğitime dönükte vaadler var; mülakata son cvereceğiz yazılı sınav sonuçlarını esasa alacağız.

Ücret ve maaşlarda gelir adaletsizliği var onları düzelteceğiz diyen 6'lı Masa: "Kamu çalışanları arasındaki gelir adalati sağlanacak"

Öğretmenlik, ücretli öğretmenlik, usta öğretici vekil imam hatiplik, vekil müezzinlik, fahri kuran kursu öğreticiliği, vekil ebelik, vekil hemşirelik gibi uygulamalara son vereceğiz bu ünvanlarda çalışanları da kadroya alacağız sözünü veriyor 6'lı Masa.

Üst düzey yönetici pozisyonlarına kadın yöneticileri atayacağız ve bu sayıyı artıracağız.

Çiftye mazot desteğinden okullarda her hün süt dağıtımına kadar vaadle tek tek sıralanıyor.

Dış politika başlık başlık ayrıldı. ABD, Rusya Almanya, AB ve  NATO'yla ilişkilerde nasıl bir yol izlenecekleri tek tek başlık halinde sıralandı.

Uzlaşı sağlanayan konular programa konmadı. İstanbul Sözleşmesi bu başlıklardan biri. Saadet Partisi İstanbul Sözleşmesini kesinlikle istemediğini net bir dille ifade ediyor.

Ana dilde eğitim konusu yer almıyor. Seçim sürecinde uzlaşı sağlanamayan konularda her parti kendi politikasını yönetme kararı aldı."