780 bin yıl önceden kalma iskeleti inceleyen bilim insanları, insanlar hakkında hayret ettiren bir bilgi buldu

Yapılan araştırmalar sonucunda çok ilginç bir gerçek ortaya atıldı. İnsanlar tahmin edilenden yüz binlerce yıl önce yemeklerini ateşte pişirerek tüketmeye başlamış olabilir.

780 bin yıl önceden kalma iskeleti inceleyen bilim insanları, insanlar hakkında hayret ettiren bir bilgi buldu

Bir grup bilim insanı İsrail'deki araştırmacılar öncülüğünde yepyeni bir çalışmaya imza attı. Ülkenin kuzeyinde keşfedilen 780 bin yıl öncesinden kalma sazana benzeyen bir balığın pişirildiğine dair kanıtlar bulundu. İnsanların yemeklerini pişirerek tükettiğine dair bulunan son kanıtlar MÖ 170 bin yılını işaret ederken, bulunan yeni keşif ile aslında çok daha önceden insanların pişirmeyi öğrendi ortaya çıktı. Bilim insanları, yemekleri pişirerek tüketmenin, insanlığın gelişiminde büyük bir rolü olduğunu dile getiriyor. 

780 bin yıl önceden kalma iskeleti inceleyen bilim insanları, insanlar hakkında hayret ettiren bir bilgi buldu - Resim : 1

BALIĞIN DİŞİNDEN NASIL PİŞİRİLDİĞİNİ ÖĞRENDİLER 

Bilim insanları tarafından Gesher Benot Yaaqob kazı alanında bulunan yaklaşık iki metrelik balığın diş minesinden alınan kristallerde görülen genişleme, direkt olarak ateşe maruz kalmadığını, daha düşük sıcaklıkta yavaş bir şekilde pişirildiğini kanıtlıyor. Pişirilerek tüketilin iki metrelik balığın kalıntılarına ulaşılan Ürdün (Şeria) Nehri yakınlarındaki bu alanda daha önce Hula adlı bir göl vardı. Bilim insanları bu balığın, 1950'lerde sıtmayla mücadele için kurutulan bu gölde yaşamış olduğunu düşünüyor. Bu tatlı su gölü, Afrika'da ortaya çıkan insanların Orta Doğu üzerinden diğer bölgelere yayılma rotasında su kaynağı olarak da önemliydi.

780 bin yıl önceden kalma iskeleti inceleyen bilim insanları, insanlar hakkında hayret ettiren bir bilgi buldu - Resim : 2

EVRİM KAPSAMINDA MÜHİM BİR KANIT

Kudüs’teki İbrani Üniversitesi’nden Prof. Naama Goren-Inbar, yemek pişirme kabiliyeti edinilmesinin, eldeki gıda kaynaklarını optimum şekilde kullanmaya bir kanıt olması açısından evrim kapsamında mühim olduğunu aktarıyor. Goren-Inbar’a göre sadece balık değil, başka hayvanlar ve bitkiler de pişirilmiş olabilir. Bu arkeolojik bölgenin avcı ve toplayıcılar tarafından on binlerce yıl mesken tutulduğuna inanılıyor. Bu araştırma İsrailli, İngiliz ve Alman bilim insanları tarafından yürütüldü.