ABD basınından çok konuşulacak 'gizli görüşme' iddiası! Beyaz Saray yalanlamadı

ABD basınında ortaya atılan "Ukrayna ve Rusya arasında savaşı sona erdirmek için ABD'li ve Rus yetkilerin New York'ta görüştü" iddiasıyla ilgili açıklama yapan Beyaz Saray "Yönetimin bir üyesi olmayan sivil vatandaşlar adına konuşmayacağım." ifadelerini kullandı.

ABD basınından çok konuşulacak 'gizli görüşme' iddiası! Beyaz Saray yalanlamadı

Ukrayna-Rusya savaşı sürerken, ABD basınından savaşın seyrine ilişkin çok konuşulacak bir iddia ortaya atıldı.  Amerikan kanalı NBC News'ün isminin gizli tutulmasını isteyen kaynaklarına dayandırdığı haberinde, "Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşı sona erdirmek ve potansiyel müzakerelere zemin hazırlamak için" bir grup eski üst düzey ABD ulusal güvenlik yetkilisinin Kremlin'e yakın isimlerle New York'ta görüştüğü belirtildi.

İSİM İSİM AÇIKLADILAR
Nisanda yapıldığı ifade edilen görüşmede, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un New York'ta ABD'li ekip üyeleriyle birkaç saat görüştüğü, ABD düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyinin (CFR) eski başkanı Richard Hasss, eski Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Charles Kupchan ve Rusya Uzmanı Thomas Graham'ın da söz konusu toplantıda bulunduğu iddia edildi.

BIDEN'IN BİLGİSİ DAHİLİNDE GERÇEKLEŞTİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ
Hedefler arasında, Rusya ile "iletişim kanallarını mümkün olduğunca açık tutmak" olduğu vurgulandı. Lavrov ile toplantıya katılanların daha sonra Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyine neler olduğu hakkında brifing verdiği, görüşmelerin ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bilgisi dahilinde gerçekleştiği kaydedildi.

EN AZ BİR ESKİ ABD YETKİLİSİ RUSYA'YA GİTTİ
Amerikan tarafında, görüşmeler hakkında brifing alan iki kişiye göre, tartışmalara NATO konularında derin deneyime sahip eski bir ABD savunma bakan yardımcısı Mary Beth Long da dahil olmak üzere bazı eski Pentagon yetkilileri de dahil oldu. Öte yandan, görüşmeler çerçevesinde, en az bir eski ABD yetkilisinin de Rusya'ya gittiği bildirildi.

BEYAZ SARAY YALANLAMADI
Gündeme bomba gibi düşen ABD-Rusya görüştü iddiasına ilişkin Beyaz Saray'dan açıklama geldi.  Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Andrew Bates, görüşme iddialarına ilişkin gazetecilerin sorularına verdiği yanıtta, "Yönetimin bir üyesi olmayan sivil vatandaşlar adına konuşmayacağım." dedi. Bates, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerinin de görüşmeyle ilgili bilgilendirildikleri iddialarına da yanıt vermeyerek, önceliklerinin Ukrayna'ya destek vermek olduğunu söyledi. Bates, Ukrayna ile ilgili Ukrayna olmadan herhangi bir karar alınmayacağı mesajını yineledi.

UKRAYNA'YA MİSKET BOMBASI DESTEĞİ
Bates, ABD'nin, Ukrayna'ya misket bombası desteği verme kararını duyuracağına yönelik haberlere ilişkin, daha önceden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'in bu seçeneğin "aktif olarak değerlendirdiğini" belirttiğine işaret etti. Bu konuda yeni bir duyuruları olmadığını söyleyen Bates, odak noktalarının Ukrayna'ya ülkelerini savunurken ihtiyaç duydukları mühimmatı temin etmek olduğunu vurguladı.