ABD Başkanı Joe Biden imzaladı! Bitcoin'i devre dışı bırakma iddiası

ABD Başkanı Joe Biden, merkez bankası dijital para birimi ile diğer kripto para birimlerinin risklerinin incelenmesini öngören bir kararname imzaladı. Kararnamenin imzalanmasının Bitcoin ve Ethereum'u devre dışı bırakma hamlesi olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

ABD Başkanı Joe Biden imzaladı! Bitcoin'i devre dışı bırakma iddiası

ABD Başkanı Biden kripto varlık kararnamesini imzaladı. Kararname ile merkez bankası dijital para birimi ile diğer kripto para birimlerinin risklerinin incelenmesi öngörülüyor.

Söz konusu kararnamenin, Hazine ve Ticaret bakanlıkları ile diğer kilit kurumların paranın geleceği ve kripto para birimlerinin oynayacağı rol hakkında raporlar hazırlamasını gerektirdiği aktarılan açıklamada, kararnamenin ABD'nin merkez bankası dijital para birimi için gereken teknolojik altyapının değerlendirilmesi çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Biden'ın imzaladığı kripto varlık kararnamesi sonrası Stratejist David Woo, bu reaksiyonun yanlış değerlendirme sonucu olduğunu belirtirken ABD Hazine Bakanlığı’nın Bitcoin’in dışlamaya meyilli olduğunu düşündüğünü söyledi.

Woo, yönetimin bir ABD dijital parası için zemin hazırladığını söylerken bu hamlenin Bitcoin için olabildiğince negatif bir adım olduğuna vurgu yaptı.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre, “Her merkez bankası kendi dijital parasını çıkardığında 'Bitcoin’e ne için ihtiyacımız olacak, bir rakibe neden ihtiyacımız var?' sorularını sormaya başlayacaklar” diyen Woo, ''Bitcoin için şu anda öne sürebileceğiniz tüm pozitif argümanlar yakında yok olacak'' değerlendirmesini yaptı.

Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard geçen ay konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada, “Doların dünya genelinde bir ödeme aracı olarak önemini göz önünde bulundurursak ABD’nin Merkez Bankası tarafından çıkarılacak bir dijital para etrafında oluşturulacak araştırma ve politika geliştirme konusunda öncü olması hayati önem taşıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Bitcoin, kasım ayında gördüğü rekor seviye sonrası yüzde 40’ın üzerinde değer kaybetti ve Biden’ın imzaladığı kararname sonrası son iki yılın en dar işlem aralığına sıkışmış durumda. Uzun vadeli yatırımcılar Bitcoin’in daha fazla düşmesini engellerken yaşanan ralliler de kısa vadeli yatırımcıların satışları nedeniyle erken bitmesine neden oldu.

Avrupa Parlamentosu (AP) komitesi, Bitcoin ve Ethereum gibi bazı kripto para birimlerine yasak getirecek kural teklifini kabul etmemişti. Söz konusu değişiklik iş ispatı modeliyle enerji yoğun biçimde kripto madencilik faaliyeti kullanan Ethereum ve Bitcoin gibi çeşitli para birimlerinin ticaretinin yasaklanmasını içeriyordu.