ABD Başkanı Biden'dan İsveç ve Finlandiya imzası!

Son dakika: ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımını onaylayan belgeleri imzaladı. İki ülke yakın zaman önce NATO İttifakı'na katılmak için Türkiye'nin bazı şartlarını kabul ederek bir mutabakata imza atmıştı.

ABD Başkanı Biden'dan İsveç ve Finlandiya imzası!

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal saldırıları sonrasında NATO'ya üye olmak için resmi başvuru yapan İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerini onaylayan belgeleri imzaladı.

İttifak üyesi 30 ülkenin tümünün parlamentolarının onayı gereken İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olabilmeleri konusunda, ABD Parlamentosu'nun onay süreci, Kongre'nin üst kanadı olan Senato'nun onayıyla da tamamlanmıştı.

95'e karşı bir oyla kabul edilmişti

Senato'da iki kuzey ülkesinin ittifaka üyeliği 95'e karşı bir oy ile kabul edildi. Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine tek karşı oyu Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley attı.

Biden da onayladı

ABD Başkanı Biden, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımını onaylayan belgeleri imzaladı.

NATO'ya katılım süreci ve oy birliği şartı 

NATO, "açık kapı" politikası izliyor. Bu politika, ittifakın kurucu anlaşmasının 10. maddesine dayanıyor. Bu maddede kurucu Washington Antlaşması'na taraf olan ülkelerin Kuzey Atlantik bölgesinin güvenliğine katkı sağlamak için herhangi bir Avrupa ülkesini ittifaka katılmaya davet edebileceği belirtiliyor.

Ancak bir ülkenin NATO'ya dahil olabilmesi için oy birliği, yani mevcut 30 müttefik ülkenin hepsinin birden onay vermesi gerekiyor. NATO üyeliği normal şartlarda uzun bir süreç gerektiriyor. Bunun için çok aşamalı bir sürecin tamamlanması isteniyor. Buna göre, NATO müttefikleri bir başka ülkenin ittifaka katılmasını kararlaştırdıklarında NATO o ülkeye resmi davet gönderiyor. Bundan sonra 7 adımlık katılım süreci başlıyor.