ABD, İsrail'e kara birliği gönderecek mi? Beyaz Saray'dan açıklama

Dünya, 7 Ekim 2023 tarihinde Filistinli militan grup Hamas'ın İsrail'e düzenlediği sürpriz saldırının ardından İsrail'in "savaş durumuna" geçmesiyle bölgede artan çatışmalara kilitlendi. ABD, İsrail'e destek veren ülkelerin başında yer alıyor. İsrail'e savaş gemisi ve ülkenin talep ettiği malzemeleri gönderen ABD, kara birliği de gönderecek mi? Beyaz Saray'dan net bir açıklama geldi.

ABD, İsrail'e kara birliği gönderecek mi? Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kirby, sahaya asker gönderme gibi bir niyetlerinin olmadığını belirterek, ABD'nin, ulusal güvenlik çıkarlarını "bu çıkarlar nerede olursa olsun, özellikle de dünyanın o bölgesi de dahil" koruyacağını ve savunacağını söyledi.

İsrail'e yapılacak yardımın ilk kısmının yolda olduğunu ifade eden Kirby, "İsrail'in düşmanlarının şu anki durumdan istifade etmeye çalışmamaları için önümüzdeki günlerde daha fazla yardım duyuracağız" şeklinde konuştu.

"İRAN'IN İLİŞKİSİNİ İNCELEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Kirby, Hamas'ın saldırılarının İran'la ilişkisi olup olmadığı sorusuna da Tahran'ın, uzun yıllardır Hamas'ı desteklemesinden dolayı "bir yere kadar suç ortağı" olduğunu vurguladı.

İran'ın, Hamas'ın saldırı planlarında doğrudan yer aldığına ilişkin elle tutulur bir kanıtları olmadığına işaret eden Kirby, konuyu incelemeye devam edeceklerini ifade etti.

Kirby, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme konusunda da "Bunun sadece taraflar için değil ABD ve bölgedeki diğer herkes için de iyiye işaret olduğuna inanıyoruz" şeklinde konuştu.