Pelosi'nin uçağı Tayvan'a indi! Çin'den ABD'ye sert tepki: Ateşle oynayan kendini yakar!

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Tayvan ziyaretine başlarken Çin'den peş peşe tepkiler geldi. Çin Ordusu yüksek alarma geçti. Tayvan Boğazı’nda uzun menzilli gerçek mermilerle tatbikat yapılacağı duyuruldu.

Pelosi'nin uçağı Tayvan'a indi! Çin'den ABD'ye sert tepki: Ateşle oynayan kendini yakar!

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyareti Çin ile ABD arasında gerilimi yükseltirken, Çin, ABD ve Tayvan silahlı kuvvetlerinin bölgedeki hareketliliği arttı. Pelosi'nin uçağının Tayvan hava sahasına girmesinin ardından Agence France-Presse (AFP) haber ajansı,  "Yerel medya Çin savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'ndan geçtiğini belirtiyor" paylaşımında bulundu. Pelosi'nin uçağı Türkiye saati ile 17.52'de Tayvan'a iniş yaptı.

Pelosi'nin uçağı Tayvan'a indi! Çin'den ABD'ye sert tepki: Ateşle oynayan kendini yakar! - Resim : 1

Çin'den ilk tepki
Çin Dışişleri Bakanlığı Pelosi'nin Tayvan ziyaretini kınadı, ziyaretin Tayvan boğazındaki barış ve istikrarı ciddi şekilde bozduğunu aktardı. Bakanlık, Pelosi'nin Tayvan ziyaretini ateşle oynamak olarak dile getirdi. Bakanlık "Bu davranış, ateşle oynamak gibi, son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar" açıklamasında bulundu. 

Savaşı hazırlık durumu 'normal' seviyesinde
Tayvan'ın iki kademeli askeri alarm sistemi dahilinde savaşa hazırlık durumunun şu anda "normal hazırlık" seviyesinde olduğu ve henüz "acil duruma hazır olma" düzeyine yükseltilmediği öğrenildi.

Pelosi'nin uçağı Tayvan'a indi! Çin'den ABD'ye sert tepki: Ateşle oynayan kendini yakar! - Resim : 2

Uzun menzilli gerçek mermiler kullanılacak
Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Çin ordusunun yüksek alarmda olduğu aktarıldı. Bakanlık, Pelosi'nin ziyaretine karşılık askeri operasyonlar başlayacağını vurguladı. Çin Askeri Doğu Komutanlığı, Tayvan Boğazı'nda uzun menzilli gerçek mermiler kullanılacağını aktardı. Komutanlık, Tayvan Adası'nın kuzey, güneybatı ve güneydoğu hava sahasında ortak deniz, hava tatbikatı gerçekleştireceğini duyurdu.

"ABD, Çin'in egemenliğini ve güvenliğini baltalamanın bedelini ödeyecek"
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesi halinde ABD'nin bir "bedel ödeyeceği" konusunda uyarmıştı. Chunying, bu durumda Pekin'in ne gibi önlemler alacağını açıklamamıştı. Chunying, "ABD, Çin'in egemenliğini ve güvenliğini baltalamanın bedelini ödeyecek" ifadelerini kullanmıştı.