ABD'de tarihin en kritik ara seçiminde! Sonuçlar neyi değiştirecek?

ABD tarihinin en kritik ara seçimini gerçekleştiriyor. Biden yönetiminin geleceğini belirleyecek seçimde yarışı Cumhuriyetçiler önde götürüyor.

ABD'de tarihin en kritik ara seçiminde! Sonuçlar neyi değiştirecek?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bugün tarihinin en kritik seçimini gerçekleştiriyor. Mevcut yönetim için kritik öneme sahip; çünkü Biden yönetiminin geleceğini belirleyebilir.

ABD, birçok tartışma başlığında sandık başında. Başkan Joe Biden'ın sağlığıyla ilgili son zamanlarda artan iddialar; eski Başkan Donald Trump'ın seçime hile karıştırdığı iddiaları, 6 Ocak Kongre Baskını ve Beyaz Saray'dan belge çaldığı soruşturmaları ve yeniden bir seçim hilesi söz konusu olabilir mi soruları; Meksika sınırındaki göçmen sorunu; yüksek enflasyonla resesyon beklentisi; kürtaj yasası gibi birçok tartışma hem seçim kampanyalarının odağında hem de seçmen için son derece belirleyici.

TARİHİNİN EN YÜKSEK KATILIMI BEKLENİYOR

ABD'de seçimin en önemli unsuru katılım oranı. Tarihinin en yüksek katılımı yüzde 60'la Trump'ın kaybettiği, Biden'ın kazandığı 2020 seçiminde görüldü. Bugün yapılan seçimin de tarihin en yüksek katılımlı seçimi olması bekleniyor.

Erken oy verme işleminin başladığı eyaletlerden alınan il rakam da bunu kanıtlıyor. Oy verme işlemi başladığı birkaç gün içinde 7,5 milyon seçmen oy kullandı. Erken oy kullanan seçmenlerin yüzde 55'ini Demokrat; yüzde 34'ünü ise Cumhuriyetçi seçmen oluşturuyor. Seçim gününe kadar bu oranın daha çok artması ve ABD tarihinin ara seçimlerde yaşanan en yüksek katılımın olması bekleniyor.

NEDEN ÖNEMLİ?

ABD'de ara seçimler mevcut yönetimin de değerlendirilmesi olarak kabul ediliyor. Seçmen Temsilciler Meclisi ve Senato için oy kullanacak. Temsilciler Meclisi'nin 435 sandalyesi, Senato'nun ise sadece üçte biri için seçim yapılacak. Bunun sebebi, senatörlerin altı yıllık dönemlerini farklı yıllarda doldurması.

Seçim kaderini belirleyecek eyaletlerde Cumhuriyetçiler önde görünüyor. Demokratların, Temsilciler Meclisi ve Senato'daki çoğunluğu kaybetmesine kesin gözüyle bakılıyor.

ABD'de tarihin en kritik ara seçiminde! Sonuçlar neyi değiştirecek? - Resim : 1

DEMOKRATLAR ÇOĞUNLUĞU KAYBEDERSE NE OLUR?

2020 seçimlerinde Demokratlar, Başkan Joe Biden’ın yemin ederek görevine resmen başlaması, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in de yeni üç Demokrat senatöre yemin ettirmesiyle birlikte, 2010’dan bu yana ilk kez hem Beyaz Saray hem de Kongre’nin her iki kanadının kontrolünü eline almıştı. Yeni üç senatörle birlikte, 100 üyeli Senato’da Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında 50-50 eşitlik oluşmuş ancak Harris’in gerektiğinde Senato’da eşitliği bozma hakkına sahip olmasından dolayı Demokratlar çoğunluk parti konumuna geçmişti.

Bugün yapılacak ara seçimin kritik öneme sahip olmasının nedenlerinden biri de bu. Demokratların, Kongre'deki çoğunluklarını kaybetmesi halinde 6 Ocak Kongre Baskını gibi birçok soruşturmayı etkilemesi ve Biden yönetiminin uygulamak istediği politikalara engel olması en temel endişe kaynağı. Ayrıca Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kazandığında Biden yönetimi hakkında soruşturma da başlatabilecek.

DEMOKRATLAR OBAMA'YLA; CUMHURİYETÇİLER TRUMP'LA DESTEK İSTEDİ

Demokratlar, Kongre'deki çoğunluğu kaybetmemek için eski Başkan Barack Obama'nın devreye girmesini istedi. Demokratlar içinde oldukça güçlü olan ve ne ABD'de ne de dünyada popülerliğini yitirmeyen Obama seçimler için en kritik eyaletlerde miting yaptı. Cuma günü Georgia, ardından diğer kilit eyaletler Wisconsin, Nevada ve Pesilvanya'ya gitti.

Obama beklendiği gibi seçmenin yoğun ilgili ve desteğiyle karşılaştı. Ancak bu kritik eyaletelerde Cumhuriyetçilerin liderliğini tamemen değiştiremedi. Georgia ve Nevada'da Demokratların şansının oldukça düşük olduğu belirtilirken Pesilvanya halen sürpriz eyalet olarak görünüyor. Wisconsin de ise durumun Demokratların lehine değiştiği belirtiyor.

Bazı eyaletlerde ilk başta Cumhuriyetçilerin önde görünmesi ancak mektupla gönderilen oylar sayıldıkça ve işlendikçe eyaletin Demokratlara geçmesi bekleniyor; çünkü mektupla oy kullananların büyük çoğunluğunu Demokratlar oluşturuyor.

Cumhriyetçilerde ise Trump'la birlikte adaylar mitinglerini yaptılar. Cumhuriyetçilerin 2024'te başkan adayı olarak önce çıkan ismi Florida'da Vali Ron DeSantis seçim yarışını önde götürüyor.

Ohio'da Cumhuriyetçilerin adayı J.D. Vance’e destek mitingine katılan Trump başkanlık için yeniden aday olacağını da burada açıkladı. 15 Kasım'da büyük bir durum olacak diyen Trump neden hemen adaylığını açıklamadıyla ilgili, “Ülkenin kurtulması anlamındaki bu kritik seçime olan dikkati dağıtmamak amacıyla” dedi.