ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Jeffrey: FETÖ, El Kaide gibi

Eski ABD elçisinden ders gibi sözler: 15 Temmuz ile 11 Eylül aynıdır. Eski ABD Büyükelçisi Jeffrey, FETÖ darbe girişiminin El-Kaide'nin düzenlediği 11 Eylül saldırısıyla aynı olduğunu söyledi. Jeffrey, “İkisi de terör örgütünün NATO müttefiki olan demokratik bir devlete yönelik saldırısıdır” dedi.

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Jeffrey: FETÖ, El Kaide gibi

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla düzenlenen törene, ABD'de yaşayan çok sayıda Türk vatandaşının yanı sıra ABD Dışişleri, Savunma Bakanlığı yetkilileri, kanaat önderleri, eski Amerikalı diplomatlar ve çok sayıda yabancı misyon mensubu katıldı. Törende konuşan eski ABD Büyükelçisi ve eski DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi James Jeffrey, 15 Temmuz darbe girişimini "FETÖ'nün demokrasiye ve bir NATO müttefikimize saldırısıdır nokta" diye tanımladı.

'Elebaşı iade edilmeli'

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'de olmasının ABD'nin darbede bir menfaatinin olduğu anlamına gelmediğini savunan Jeffrey, FETÖ elebaşının Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini dile getirdi. FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunu ve bu örgütün bu şekilde anılması gerektiğini ifade eden Jeffrey, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "Bu bir terör örgütünün NATO müttefiki olan demokratik bir devlete yönelik bir saldırısıdır. El Kaide terör örgütünün 11 Eylül'de bize saldırısı olsun, 15 Temmuz 2016'da Fetullah Gülen terör örgütünün Türkiye'ye yönelik saldırısı olsun, bunlara aynı şekilde bakılmalı. Bunlar sadece demokrasiye yönelik saldırı değil aynı zamanda ittifak dayanışmamıza da bir saldırıdır ve bunun bir daha olmaması için gereken her şeyi yapmalıyız" dedi.

New York'taki Türk evinde açılan 15 Temmuz sergisi katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

Erken cevap verebilirdi

ABD yönetimindeki bazı isimlerin 15 Temmuz darbe girişimine geç yanıt verdiği, bazılarının ise yanlış nitelendirdiğini belirten Jeffrey, "Bu konuda daha iyi olabilirdik" dedi. Yönetimin darbe girişimi sırasında bilgileri teyit etme konusunda gecikmiş olabileceğini ifade eden Jeffrey, iki ülke arasındaki ilişkilerin kötü olmasının da yönetimin geç yanıt vermesindeki bir faktör olabileceğini savundu.