Adidas'ın 3 çizgisi hakkında şok karar!

Avrupa Birliği Genel Mahkemesi, Adidas'ın 3 çizgili logosu hakkında şok etkisi yaratan bir karar aldı. Mahkeme Adidas'ın logosunun ticari marka olmadığına hükmetti. Kararın gerekçesi olarak 3 çizginin ayırt edici bir özelliğinin olmamasını gösterdi. Marka 3 çizgiyi 1949'dan beri kullanıyor.

Adidas'ın 3 çizgisi hakkında şok karar!

Adidas'ı yıkan kararı Merkezi Lüksemburg'ta bulunan, Avrupa Birliğinin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı yapısı içinde yer alan Genel Mahkeme verdi. Almanya merkezli spor giyim ve ayakkabı firması Adidas'ın logosu hakkındaki davayı karara bağladı.

Mahkeme karara gerekçe olarak, herhangi bir yönde uygulanan 3 paralel çizgiden oluşan Adidas logosunun ayırt edici bir özellik taşımadığı ve ticari marka olamayacağı gösterdi.

Adidas, söz konusu logosunu 2014 yılında AB Fikri Mülkiyet Ofisi’ne ticari marka olarak kayıt ettirmişti. Belçikalı bir firma ise 2016 yılında söz konusu marka kararını iptal ettirmişti. Adidas, iptal kararına karşı hukuki süreç başlatmıştı.

3 çizgi nereden geliyor?

Markaya adını veren firmanın kurucusu Adolf Dassler,  firmasının Almanya’da bir kasaba olan Herzogenaurach’te kurmuş. Hiç anlaşamadığı kardeşi Rudolf  Dassler de Puma'yı...

Adidas’ın efsanefi üç çizgili ilk ayakkabısını yapması 1949 yılına dayanıyor. Emil Zapotek 15 yılda 18 dünya rekoru kırdığı kariyerinde 3 çizgili koşu ayakkabısını ilk giyen sporcu olmuştu. Adidas daha sonra 3 çizgi 1960’lı yıllarla bilrlikte giyim malzemelerinde de kullanmaya başladı. 

 Adidas’ın 3 yapraklı ünlü logosu ise 1971 yılının Ağustos ayında belirlendi. Üç yapraklı yonca bulunan görsel yüzlerce çalışmanın arasından seçilerek 1972 yılında Adidas'ın logosu oldu. Şimdi ise markanın orjinal kolleksiyonunu temsil ediyor.