Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ta saklanıyor! Yavrusu bile insanı öldürüyor

Türkiye'nin en zehirli yılanları arasında şeritli engerekler yer alıyor. Genellikle insanlara saldırmayan bu yılanların yavruları dahi bir insanı öldürebilecek güçte zehir taşıyor.

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ta saklanıyor! Yavrusu bile insanı öldürüyor

Türkiye yılan türleri bakımından oldukça geniş bir yelpazeye ev sahipliği yapıyor. Dönem dönem yılan saldırıları gündem olurken, bu yılanlar arasından bazıları hayli ürkütüyor. İnsanların en çok korktuğu yılanların başında da şeritli engerek yılanları geliyor. 

Gelin bu yılanların özelliklerine birlikte bakalım... 

Vücut uzunluğu 1 m. kadar olabilen iri bir yılan türüdür. Sırt pulları karinalı, gözbebekleri dikeydir. Baş üstünde karinalı pullar vardır. Sırt tarafı gri kahverengi, büyük siyah lekeler mevcuttur. Bu lekeler birleşerek zikzak bant oluşturabilirler. Gövde yanlarında da bir sıra koyu leke yer alır. Baş yanlarındaki siyah şeritler oldukça belirgindir. Karın tarafı sarımsı beyaz zemin üzerine küçük siyah lekelidir.

ORTA VE GÜNEY ANADOLU BÖLGESİNDE YAŞIYORLAR

Dağların seyrek bitkili taşlık alanlarında yaşar. Oldukça ağır hareket ederler. Üstüne gidilmedikçe ısırmayan, zehirli bir türdür. Kemiriciler, kertenkle, kuş ve yılanlarla beslenir. Bir dişi 2-15 yavru doğurur. IUCN kriterlerine göre LC (Least Concern) statüsündedir.

Türkiye’deki dağılışı; Türkiye'nin batısı ile Orta ve Güney Anadolu Bölgesi'nde yayılmıştır. Deniz seviyesinden 2000 m. yüksekliğe çıkabilir.