AFAD'ın deprem raporuna tv100 ulaştı: AFAD olası İstanbul depremi için senaryo hazırladı

İstanbul'da beklenen depreme ilişkin olarak AFAD rapor hazırladı. 7.5 büyüklüğünde bir depreme göre hazırlanan raporda, İstanbul'da neler olacağı ve depremin ardından neler yapılacağına yer verildi. O rapora ise tv100 muhabiri Halil Sadri Yılmaz ulaştı.

Uzmanların gündemden düşürmediği İstanbul'da beklenen büyük depreme ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) kapsamlı bir rapor hazırladı.

Depremin 7.5 büyüklüğünde olduğu senaryosuyla hazırlanan rapora göre, İstanbul'da yaşayan 15 milyon vatandaşın doğrudan ve dolaylı olarak depremden etkileneceği öngörüldü.

KADIKÖY'DE YARIM MİLYON İNSAN DEPREMDEN ETKİLENECEK

Rapora göre Kadıköy'de yaşayan yaklaşık yarım milyon vatandaş da depremden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenecek. Depremden etkilenen Kadıköylüler bu bölgede bulunan 153 toplanma alanından birinde bir araya gelecek.

İSTANBUL'DA 49 BİN 124 BİNA YIKILACAK

Rapora göre İstanbul'da 1 milyon 204 bin 540 adet bina olduğu belirtildi. Rapora göre depremde 49 bin 124 binanın yıkılacağı, 257 bin 897 binanın ise ağır hasar alacağı öngörüldü.
Depremde en riskli bölgenin ise Avrupa Yakası olduğu belirtildi.

DEPREMDE EN ÇOK HASAR ALACAK İLÇELER

Depremde en çok hasar alacak olan ilçelerin ise Bahçelievler, Küçükçekmece, Esenyurt, Bağcılar ve Avcılar olacağı öngörülüyor.

DEPREMDEN EN AZ ETKİLENECEK OLAN İLÇELER

Hazırlanan rapora göre deoremden en az hasarla çıkması beklenen ilçelerin fay hattına uzak olan ilçeler olduğu belirtildi. Buna göre Şile, Çatalca ve Arnavutköy'ün depremden en az etkileneceği ifade edildi.

DEPREM SONRASI YAPILACAKLAR

Rapora göre toplanma alanları hayati önem taşıyor. Depremin ardından vatandaşların toplanma alanına bir an önce getirilmesi planlanıyor. Depremin ardından şehrin güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusunda da ayrı bir senaryo hazırlandı. Bu senaryoya göre hangi kolluk gücünün hangi tarihi eseri bile koruyacağı tek tek belirlendi. Ayrıca şehrin güvenliğinin nasıl sağlanacağı ve gelecek yardımların nerede toplanacağı da belirlendi.