Muhtarlara ve evim şirketleri mağdurlarına müjde! Torba yasa bugün TBMM'ye sunuluyor

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, muhtar maaşlarını asgari ücret seviyesine çeken torba yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na bugün sunulacağını açıkladı. Elitaş ayrıca torba yasa teklifinin içinde evim şirketleri mağdurlarını koruyacak düzenlemenin de yer aldığını söyledi.

Muhtarlara ve evim şirketleri mağdurlarına müjde! Torba yasa bugün TBMM'ye sunuluyor

AK Partili Elitaş, muhtar maaşlarını asgari ücret seviyesine çeken torba yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na bugün sunulacağını açıkladı.

Yasa teklifi hazır

Çalışmaları torba yasa olarak Meclis'e gönderdiklerini belirten Elitaş "Muhtar maaşlarını asgari ücret seviyesine çeken, Vergi Usul Kanunu'yla kaçakçılık suçunun zincirleme suç kapsamına alınmasını içeren ve evim şirketleri mağdurlarını koruyacak düzenlemeleri de içeren torba yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na bugün sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Torba yasa için yapılan çalışmalar daha önce bankacılık alanında ve TMSF özelinde şu şekilde açıklanmıştı:

Sigorta ile 300 milyar liralık hesap güvence altına alınacak

Özellikle banka ve bankacılıkla ilgili düzenlemeler içeren yeni torba çalışmada, şirketleri ilgilendiren önemli hükümler yer alacak. Torba yasada, bankaların mevduat hesaplarına uygulanan sigorta güvenceleri genişletiliyor. Bundan sonra şirket hesaplarına da sigorta güvencesi gelecek. Bu, 300 milyar liralık bir hesabın güvenceye alınması anlamına gelecek. Bankanın batması durumunda, hesapların güvencesi için devlet devreye girecek.

Bankalardaki mevduat hesapları konusunda uygulanan sigorta kapsamı genişletiliyor 

Bankalardaki mevduat hesapları konusunda uygulanan sigorta kapsamı genişletiliyor. AK Parti kurmayları, mevcut uygulamada, gerçek kişilere yönelik 200 bin lira sigorta güvencesi verildiğini, bir bankanın batması veya sıkıntıya girmesi durumunda, kişinin hesabındaki parayı ödeyemezse, 200 bin lirasını devletin ödediğini belirtti.

Hızlı satış, hak korumaya yönelik maddeler eklendi 

Taslağın TMSF ve BBDK’yı ilgilendiren maddelerine yeni hükümler ekleniyor. TMSF kayyumlarına yönelik açılan davalar konusunda farklı bir uygulama getirilecek. Herhangi bir dava durumunda kurum hatası varsa kuruma, kayyumun kusuru varsa kayyuma rücu edecek.

TMSF bir şirkete el koyduğunda kısa süre içinde satılması içi mekanizma işletilecek

TMSF bünyesindeki şirketlerinin etkin ve verimli yönetimine yönelik yeni bir uygulama gelecek. Bu kapsamda, şirketlerin kamunun yönetimi yerine satışına öncelik verilecek. TSMF bir şirkete el koyduğunda kısa süre içinde satılması içi mekanizma işletilecek. Satıştan elde edilecek para bir bankada bloke edilecek ve nemalandırılacak.