AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini açıkladı: "Trafik sorunu geri dönmemek üzere son bulacak"

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, Haliç Kongre Merkezi'nde yerel seçimler için İstanbullularla projelerini paylaştı. Kurum'un dikkat çeken projeleri arasında, iş kuracak ve evlenecek gençlere hibe desteği, öğrencilere 10 bin TL burs, ihtiyaç sahibi emeklilere 2 bin 500 TL ödeme; ulaşımda İstanbul trafiğini rahatlatacak yeni metro hatları, Silivri'ye metrobüs, iki yakaya iki büyük tünel gibi projeler yer aldı. Kurum ayrıca "Trafik sorununu geri dönmemek üzere bitireceğiz" dedi.

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu Toplantı'sına katılan AK Parti İBB Başkan Adayı Kurum, İstanbullulara vaatlerini duyurdu.

Murat Kurum önce İstanbul'un sorunlarını dile getirdi ardından da çözümlerini sıraladı.

"İSTANBUL ÇARESİZ DEĞİLDİR"

Kurum'un açıklamasından önemli satır başları:

"İstanbul'un 94'te başlayan parlak ilerleyişi maalesef 2019'da bir fetret dönemine girdi.
Yarı zamanlı belediyecilik anlayışıyla istanbul bir problemle yumağı haline geldi.

İstanbul'da şu an büyük bir karmaşa ve kaos hakimdir. Bu karmaşa bugün bu şehri sarmış durumda. Ama İstanbul, değerli kardeşlerim çaresiz değildir. Güzel şehrimizin tüm sorunlarını bütüncül bakış açısıyla değerlendiren, insanı merkeze alan yeni yaklaşımını siz İstanbullu hemşerilerimizin hizmetine sunuyoruz.

İstanbulun yıldızını parlatacak olan bu yönetim yaklaşımının adı Sistem İstanbul
merkezinde sadece siz varsınız.

Biz yeniden İstanbul'u eski günlerine kavuşturan projelerimizi açıklayacağız. Uğraştıran değil ulaştıran bir İstanbul vadediyoruz.

İstanbul'da her bir vatandaşımız yılda 288 saatini trafikte kaybediyor. Trafik çilesi ömrümüzden 3,5 yıl alıyor.

Hepimiz trafikte zaman enerji kaybediyoruz. Trafikte kaybettiğimiz vaktimizi, ailemizle, kendimize ayırmak istiyoruz. İstanbul'da 2019'da %47 olan trafik yoğunluğu bugün +64'e yükselmiş durumda. Zirve saatlerinde bu oran %90'ları aşıyor.

Açtık dedikleri 40.7 km'lik metro hattının gerçekte 8 km'sini zor yapabildiler. Devam eden metro projelerini iptal ettiler. İptal etmek yetmezmiş gibi kazısı yapılan metro şantiyelerimize kamyon kamyon beton döktüler.

Örnekleri daha da çoğaltabiliriz ama biz bunları İstanbullu kardeşlerimizin vicdanlarına havale ediyoruz, biz çözüme odaklanıyoruz. 5 ve 10 yıllık 2 ayrı ulaşım planlaması yaptık. Daha önceliğimiz İstanbullulara daha iyi hizmet vermek, zaman kazandırmak, trafik çilesine mahkum etmemek.

İstanbulumuzun güzel insanları bugün bu salonda varlıkları ile bizi güçlendiren İstanbul sevdalılarına, bizi bir evlat gibi bağrına basanlara, bize destek veren tüm kardeşlerimize en derin sevgilerimi iletiyorum.
Toplantımıza hoşgeldiniz şeref verdiniz.

Burası İstanbul. İstanbul şehirlerden bir şehir değil. İki denizi iklimleri birleştiren bir şehir. 

Bu şehrin kötü gidişatını sonlandıracağız.

 

"2019'DA FETRET DÖNEMİ BAŞLADI"

Bu güzel şehir milletimizin aşkı, sevdasıdır. Bu şehri yönetmek tüm ruhunla İstanbul'a adanmaktan geçer.

İşte biz buradaki dostlarımızla, teşkilatlarımızla hep birlikte İstanbul’a adanmış kadrolarız. 
İstanbul'un 94'de başlayan bu parlak ilerleyişi maalesef 2019'da bir fetret dönemine girdi.

İstanbul'da şu an büyük bir karmaşa ve kaos hakimdir.

"YOLCULUK SÜRESİ 64 DAKİKADAN 39 DAKİKAYA DÜŞECEK"

Ama İstanbul değerli kardeşlerim çaresiz değildir.

Biz yeniden İstanbul'u eski günlerine kavuşturan projelerimizi açıklayacağız.

Sizlere 10 hedefimizi açıklayacağım.

Uğraştıran değil ulaştıran bir İstanbul vadediyoruz.

Bizim önceliğimiz İstabul'u trafik çilesine mahkum etmemektir.

2029 hedefimiz karayolu payını yüzde 60'a çıkartmak. Deniz yolu ulaşımını da yüzde 4'e çıkartmayı hedefliyoruz.  Ortamla yolculuk süresi 64 dakikadan 39 dakikaya düşecek.

10 yılın sonunda İstanbul trafiği geri dönmemek üzere son bulacak.

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini açıkladı: "Trafik sorunu geri dönmemek üzere son bulacak" - Resim : 2

METRO HATTI 650 KİLOMETREYE ÇIKACAK

Raylı sistemler İstanbul’un hayat damarı desem yeridir. İşte raylı sistemlerde hedefimiz; Mevcut 328 kilometre metro hattını 2029’a kadar 650 kilometreye çıkaracağız.

10 yıl sonra, yani 2034’te de bu uzunluğu 1004 km’ye ulaştıracağız. Yenikapı-İncirli- Sefaköy hattını tamamlayarak, Küçükçekmece ve çevre ilçelerdeki kardeşlerimizi rahatlatacağız.

Yine Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü-Tüyap hattıyla, park et devam et duraklarıyla, bu bölgedeki araç trafiğini olabildiğince azaltacağız.

"VATANDAŞIMIZIN HAVAALANI BAĞLANTISINI SAĞLAYACAĞIZ"

İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme hattımızı da yapacağız. Beylikdüzü’nden, Avcılar’dan metroya binen bir yolcumuz, boğazın altından geçecek; Söğütlüçeşme’ye güvenle ulaşacak.

Yıllardır bekleyen Sultanbeyli metrosunu tamamlayacağız. Sultanbeyli-Kurtköy hattını tamamlayarak; Sultanbeyli ve Pendik arasındaki trafiği azaltacağız.

Yine Sabiha Gökçen-Kurtköy metro hatlarını tamamlayarak, vatandaşımızın havaalanı bağlantısını sağlayacağız.

2 YAKAYA 2 BÜYÜK TÜNEL

İstanbul’da 2 yakaya 2 büyük tünel yapıyoruz. Bu tünellerin uzunluğu; Avrupa yakasında 88,2 km, Anadolu yakasında 34 kilometre olmak üzere; toplamda 122,2 kilometre olacak.
İstanbul’un merkezi bölgelerindeki trafik sıkışıklığını gidereceğiz. İlk olarak; Çayırbaşı, Ayazağa, Levazım ve Dolmabahçe etabında 25,7 kilometrelik tünel projesini yapacağız. Dolmabahçe’den başlayıp Kilyos'a uzanan tünel zincirini halkımıza armağan etmiş olacağız.
Mevcut Sarıyer- Çayırbaşı Tüneli’nin devamı niteliğindeki Sarıyer- Kilyos tünelinin de tamamlanmasıyla; Kilyos-Dolmabahçe arasında kesintisiz bir ulaşımı insanımıza sunmuş olacağız. Kuzey Marmara otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne de kolaylıkla erişimi sağlayacağız.

"D100, 03 VE TEM OTOYOLUNUN YOĞUNLUĞUNU AZALTACAĞIZ"

Bunun yanı sıra, İstanbul’un doğu-batı istikametinde Kağıthane – Büyükçekmece arasındaki tüneller zinciri ile yeni bir koridor daha oluşturacağız.

Bu projenin ilk etabı olarak 11,6 km’lik Kâğıthane ve Bayrampaşa etabını tamamlayacağız.
Yenisahra-Bostancı etabında 10,2 kilometrelik tüneller süratle bitecek. Bu proje ile Göztepe’den doğuya doğru, D-100 Karayolu ile Sahil Yolu arasında kesintisiz bir bağlantı yolu oluşturacağız.

D-100 Karayolunun trafik yoğunluğunu azaltacağız. 2034 yılına kadar ise; Bayrampaşa-Büyükçekmece etabında 50,9 kilometrelik tünelimizi açacağız. Ayrıca, Harem-Çengelköy-Kavacık etabında 23,8 kilometrelik tünelimizi hayata geçireceğiz.

Tüm bu tüneller sayesinde; iki yakada da boğaz sahil yollarının tıkanmış damarlarını açacağız. Aynı zamanda trafik yoğunluğu üst seviyelerde olan D100, 03 ve TEM otoyolunun yoğunluğunu azaltacağız.

"TRAFİK SIKIŞIKLIĞI OLAN BÖLGELERİ RAHATLATACAĞIZ"

Göreve gelir gelmez, Göztepe-Çayırova güzergâhında 30 kilometrelik yan yol düzenlemesi yapacağız.

Böylelikle Anadolu Yakasındaki D100 güzergâhının yoğunluğunu azaltacağız. Aynı zamanda Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe, Ataşehir ilçelerine erişimi kolaylaştıracağız.

20 adet katlı kavşak ve 151 kavşak düzenleme planımızı hemen uygulamaya geçeceğiz. İstanbul’da fayda-maliyet analizi yaparak; ortaya koyacağımız projelerle Mahmutbey kavşağı gibi çok fazla trafik sıkışıklığı olan bölgeleri rahatlatacağız.

Hizmet seviyesi düşük olan ve D100 karayolunda Trafik yoğunluğu oluşturan Ataköy Kavşağındaki tıkanıklığı ortadan kaldıracak projemizi ivedilikle hayata geçireceğiz.

Böylece, D100 Edirne-Ankara istikametlerindeki trafik akışı kesintisiz hale gelirken, Şirinevler ve Ataköy bağlantı kolları çok daha konforlu olacak.

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini açıkladı: "Trafik sorunu geri dönmemek üzere son bulacak" - Resim : 3

"İKİ YAKADA 6 YENİ LOJİSTİK MERKEZİ"

İstanbul trafiğini rahatlatacak, iki büyük hamle daha yapacağız. İstanbul trafiğini olumsuz etkileyen Esenler ve Harem otogarlarını taşıyacağız.

İki yakada 6 yeni lojistik merkezi kuracağız. Bu iki proje ile, kent içi trafiğinde bulunan yaklaşık 1 milyon ağır vasıta trafiğini şehrin çeperlerine taşımış olacağız.

Planlı bir dağıtım modeliyle şehir içi ulaşımında seyahat süresini %20 düşüreceğiz.

SİLİVRİ'YE METROBÜS GELİYOR

Biz, İstanbulluların evlerine, işlerine, okullarına mutlu bir şekilde ulaşmalarını istiyoruz.

Bu nedenle filolarımıza her yıl 100 metrobüs ve 250 otobüs katacağız. Buradan da müjdemizi veriyoruz.

Evet, Silivri’ye Metrobüs geliyor. Amacımız İstanbul’da şehrin her yanına aynı hizmetleri götürmek, şehrin merkezindeki yoğunluğu olabildiğince çeperlere taşımaktır.

Bu hedefle de; D-100 karayolunu düzenleyerek metrobüs hattımızı TÜYAP - Silivri hattına kadar uzatacağız.

İSPARK SORUNLARI

Sokaklarımızı, otopark olmaktan kurtaracağız. “Güvenli ve ucuz otopark, İstanbullunun hakkıdır” diyeceğiz.

İstanbul’umuza ilk 5 yılda; üstü park altı otopark olacak, vatandaşımızın arabasını bırakarak toplu ulaşıma bağlantı kuracağı tam 250 bin araçlık otopark kazandıracağız. İSPARK’ın durumu ortada!

Bu kurum liyakatsiz ellerde kötü yönetildiği için zarar ediyor. Aracını evinin önüne park eden insanlardan bile para aldığı halde zarar ediyor. Ama kimse şüphe etmesin biz bu kurumu da ayağa kaldıracağız.

Buradan da söz veriyoruz. Biz göreve gelir gelmez, kendi evinin önüne aracını park eden vatandaşlarımızdan; gece gündüz kesinlikle bir lira bile park ücreti almayacağız. Aynı zamanda; İSPARK’ta uygulanan tarifelerde tam %25 oranında indirim yapacağız!

Vatandaşımız için; ilk yarım saati ücretsiz yapacağız!

MERKEZİ TAKSİ SİSTEMİ

Bugün İstanbul’da yaklaşık 20 bin taksi, günde 1,6 milyondan fazla yolcuyu taşıyor. Ama bu sayı, mevcut talebe yetmiyor. İşte İstanbullulara müjdemizi veriyoruz. Taksi sorununu tamamen çözeceğiz.

Öncelikle doğru bir işletim sağlayacak olan tüm sistemleri; Merkezi Taksi Sistemi çatısı altında birleştireceğiz. Mevcut sistemin en hızlı, en güvenli şekilde işlemesini sağlayacağız. Ve taksi sayısında bir eksiklik varsa, ihaleler yaparak taksi eksiğini şehrimizin ihtiyaçlarına göre gidereceğiz.

Bunun yanında; etkili eğitim, denetim, ödül, ceza ve geri bildirim uygulamaları yapacağız. Taksi sorunu da diğer sorunlar gibi; İstanbullunun gündeminden tamamen çıkacak.

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini açıkladı: "Trafik sorunu geri dönmemek üzere son bulacak" - Resim : 4

DENİZ ULAŞIMINA 3 YENİ HAT

Dünyada çok az şehir İstanbul gibi eşsiz bir coğrafyaya, ortasından geçen bir denize sahiptir. Ama mevcut yönetim deniz ulaşımını teşvik edecek, geliştirecek adımlar atmamıştır.

Biz deniz ulaşımı konusunda, çok etkili modellerle çalışacağız. Beylikdüzü’nden sırasıyla Avcılar, Bakırköy, Yenikapı, Eminönü, Kabataş, Beşiktaş gibi; Anadolu Yakası’nda da Maltepe Sahili’nden benzer şekilde oluşturulacak mini iskeleler kuracağız.

Özellikle sabah-akşam iş saatlerinde verilecek hızlı ve sık seferlerle hizmeti arttıracağız. Deniz ulaşımının payını, bu çalışmalarla tam 2 kat arttıracağız. Deniz ulaşımına 3 yeni hat ekleyeceğiz.

İstinye-Yenikapı, Çubuklu-Yenikapı, Çengelköy-Yenikapı arabalı vapuru projelerimizle de karayoluna alternatif ulaşım imkânlarını güçlendireceğiz.

"HİÇ KİMSEYİ HAKSIZ YERE İŞTEN ÇIKARMAYACAĞIZ"

Değerli İstanbullular, sizlere, her anınızda, hep olacak bir yönetim vaad ediyoruz. Bugün İstanbul’umuzda 8 milyon kadın ve 1,5 milyon ev hanımı; 2 milyon 350 bin gencimiz, 1,5 milyon üniversite öğrencimiz, 4 milyon çocuğumuz var.

Gözümüzün nuru 400 bin engelli vatandaşımız; yine 1 milyon iki yüz bin 65 yaş üstü büyüklerimiz var. İşten çıkarmama sözü verilip işsiz bırakılan binlerce emekçimiz; kendilerine indirim, ücretsiz ulaşım sözleri tutulmayan delikanlılarımız, genç kızlarımız var. Mevcut belediye yönetiminin sosyal destekleri dağıtmadaki adaletsizliğine ve beceriksizliğine maruz kalan ihtiyaç sahiplerimiz var.

Bizim bu kardeşlerimiz için yapamayacağımız, söz verip de gerçekleştiremeyeceğimiz hiç bir şey yok. Huzurlu ve mutlu bir İstanbul için söze sözümüz var. Haksız yere işten çıkarılan emekçilerimizi geri alacağız, hiç kimseyi haksız yere işten çıkarmayacağız.

"HER MAHALLEYE ÇOCUKLARINIZ İÇİN KREŞ HİZMETİ GÖTÜRECEĞİZ"

Kısmi sosyal destek veren bir belediye değil, sosyal sürdürülebilirlik sağlayan, kalıcı çözüm üreten bir belediyecilik anlayışıyla çalışacağız. Kimseyi geride bırakmayacağız.

Sürdürülebilirlik için meslek edindirme ve istihdam odaklı projelere imza atacağız.
Şimdi gece ve hafta sonları çalışan ailelerimiz için müjdemizi veriyorum. Her mahalleye çocuklarınız için kreş hizmeti götüreceğiz; polislerimiz, doktorlarımız, hemşirelerimiz ve tüm gece emekçilerimiz için 7/24 nöbetçi kreş hizmetini sunacağız.

İşte ikinci bir müjde daha veriyorum. Aile kart’la 0-4 yaş arası çocuğu olan annelere verilen ücretsiz ulaşım hakkını değiştiriyoruz. Artık hem yaşı 0-6’ya çıkarıyoruz, hem de babalara da çocuklarıyla ücretsiz seyahat hakkı veriyoruz.

"İLK İŞİNİ KURAN 100 BİN GİRİŞİMCİ KADINA 100'ER BİN TL HİBE VERECEĞİZ"

İstanbul’da su kullanımı konusunda adaleti sağlamakta kararlıyız. Bunun için de; hane halkı sayısını esas alarak adaletli su tarifesini uygulayacağız.

Biz, kişi başı gelirin arttığı, herkesin ürettiği, hane ekonomisinin güçlendiği bir İstanbul istiyoruz.

İstanbullu kadınlar; artık bu şehrin işveren kadınları olacaklar. Hangi sektörde yer almak isterlerse yanlarında olacağız. İlk işini kuran 100 bin girişimci kadına 100’er bin TL hibe vereceğiz.

"BU ŞEHİR, GENÇLERİN İSTANBUL'U OLACAK"

Çocukların İstanbul’unda; İlkokul çağındaki çocuklarımız için okullarımıza beslenme desteği vereceğiz. İlköğretim öğrencilerimize ulaşımı tamamen ücretsiz yapacağız. Okullarımız hijyenik ve güvenli olacak. Büyükşehir belediyesi olarak okullarımızın temizlik ve güvenlik görevlisi ile ilgili tüm taleplerini yerine getireceğiz.

Bu şehir, Gençlerin İstanbul’u olacak. İstanbul’umuzu; gençler ve üniversiteliler için, doyasıya yaşayacağımız bir şehir yapacağız. Bu şehri; eğitim almanın, üniversite okumanın çok keyifli olduğu bir şehir haline getireceğiz. Gençlerimize; İstanbul kartındaki seyahat hakkı noktasında, yüzde 40 indirim yapacağız. Yine, Belediyemizin sosyal ve spor tesislerimiz; yüzde 50’ye kadar indirimle gençlerimizin emrinde olacak.

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini açıkladı: "Trafik sorunu geri dönmemek üzere son bulacak" - Resim : 5

"ÖĞRENCİ EVLERİNE AYLIK 25 M3 DOĞALGAZ DESTEĞİ VEREREK YANLARINDA OLACAĞIZ"

Hiçbir öğrencimiz; anne – baba - kardeş hasreti çekmeyecek. Memleketine giden öğrenci kardeşimin yılda iki defa olmak üzere otobüs biletinin yarısını biz ödeyeceğiz. Kış geldi mi öğrencilerimizin masrafları artıyor. Biz de; öğrenci evlerine aylık 25 m3 doğalgaz desteği vererek yanlarında olacağız.

"İLK DEFA EVLENEN KARDEŞLERİMİZE 50 BİN TL BEYAZ EŞYA YARDIMI"

Bu şehirde yaşamak, aile kurmak zor olmayacak. Bu şehir endişe değil, mutluluk verecek. Bu hedefle; yeni evlenecek genç kardeşlerimizi de unutmayacağız. İlk defa evlenen kardeşlerimize 50 bin TL beyaz eşya yardımı yaparak; yanlarında olacağız.

İLK İŞİM KAMPANYASINDA GİRİŞİMCİLERE 100 BİN TL HİBE

Gençlerimizin iş kurmasına ön ayak olacağız. “Sermayeyi nereden bulacağım derdini” bitireceğiz. “İlk işim” kampanyası ile işini belirle, desteği al diyeceğiz. İş kolunu belirleyen ve eğitimini alan girişimcilerimiz, belediyeden 100 bin TL hibe alacak.

İstanbul’un en merkezi alanlarında ilk ofisin bizden uygulaması ile genç girişimcilerden tam 100 bin kişiye; tam donanımlı paylaşımlı ofisler sağlayacağız. Gençlerimiz burada hem mesleklerini icra edecek hem de sıcacık ortamında toplantılarını yapabilecekler. İlk iş-İstanbul projesiyle sosyal yardım projelerine katılan gençlere, genç öğretmen adaylarına, “ben okurken iş hayatına da atılmak istiyorum.” diyen gençlerimize iş imkânı sağlayacağız.

Evet gençler, hazır mısınız? Müracaat eden ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerimize; bu yıl 10 bin TL olmak üzere, her yıl artan oranda eğitim desteği vereceğiz.

Sizlere, Sürdürülebilir Su Yönetimini vaad ediyorum. Gelelim büyüklerimizin İstanbul’una. Başımızın tacı yaşlı ve engelliler için iki yakada 3 büyük Yaşlı ve Engelli Yaşam Merkezi kuracağız. E-sağlık takip sistemiyle; yaşlılarımızın her adımında yanında olacağız. 75 yaş üstü yaşlılarımızı online takip edeceğiz.

Büyükşehir belediyesi olarak evde yemek ve temizlik desteği ile 7/24 yaşlılarımızın emrinde olacağız. Bakıma muhtaç yaşlı ve engelliler için geçici bakım hizmeti vereceğiz.

İHTİYAÇ SAHİBİ EMEKLİLERE 2 BİN 500 TL DESTEK

İhtiyaç sahibi emeklilerimiz için her ay İstanbul Kart’larına 2 bin 500 TL destek ödemesi yapacağız.

Ve biz emeklilerimizin her anında hep yanlarında olacağız."