ALES başvuruları başladı mı? 2022 ALES başvuru ücretleri belli oldu! İşte başvuru kılavuzu...

ÖSYM tarafından düzenlenen 2022 ALES/1 sınavı için başvuru kılavuzu yayınlandı. ÖSYM Başkanı Aygün, ALES başvuru tarihlerini paylaştı. Söz konusu sınava başvuruda bulunacaklar, anlaşmalı bankalardan sınav ücretini yatıracak.

ALES başvuruları başladı mı? 2022 ALES başvuru ücretleri belli oldu! İşte başvuru kılavuzu...

Başvuru kılavuzunda yer alan şartları taşıyan adayların gireceği ALES/1 başvuruları, 21 Şubat 2022 itibarıyla başladı. ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden alınacak başvuruların ardından sınav 17 Nisan 2022’de uygulanacak.

ALES BAŞVURULARI BAŞLADI MI?

ALES başvuruları başladı. ÖSYM Başkanı Aygün, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla 21 Şubat 3 Mart tarihlerinde ALES başvurularının alınacağını duyurdu.

ALES KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM Başkanı Halis Aygün, ‘’ Değerli adaylarımız, 17 Nisan 2022 tarihinde gerçekleştireceğimiz 2022-ALES/1 başvuru kılavuzu https://osym.gov.tr sitemizde yayımlanmıştır. Başvurularınızı 21 Şubat–3 Mart 2022 tarihleri arasında yapabilirsiniz. Şimdiden tüm adaylarımıza başarılar dilerim. ‘’ açıklamasında bulundu.

 ALES başvuruları başladı mı? 2022 ALES başvuru ücretleri belli oldu! İşte başvuru kılavuzu... - Resim : 1

2022 ALES BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?

2022 yılı için ALES başvuru ücreti 185,00 TL olarak belirlendi. 21 Şubat-3 Mart 2022 olan ALES/1 başvuru tarihlerinde ücret ödemede son gün ise 4 Mart olarak belirlendi. ALES/1 sınav tarihi ise 17 Nisan 2022 olarak açıklandı.

Sınava başvuruda HES kodu bilgisi alınacağından adayların, sınava başvuru işlemi yapmadan önce HES kodunu edinmiş olmaları gerekiyor.

ALES NEDİR?

Lisansüstü eğitime girişte, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, çevirici, uzman ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren ve tam ismi Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş sınavı olan ALES, ilkbahar döneminde 1 ve sonbahar döneminde 2 olmak üzere yıl içinde toplamda 3 defa yapılır.

 

ALES'E KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

ALES için yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, çevirici, uzman ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan ya da öğretim elamanı haricindeki kadrolardan atanabilmek için zorunlu olarak belirlenmiş bir sınav sistemidir.

Yüksek lisans programına geçiş olarak değerlendirildiğinde sınava lisans programından mezun olan, lisans programından mezun olabilecek durumda olanlarla yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi bulunanlar başvuruda bulunabilir.