Alışveriş mi yapacaksınız! Bunlara dikkat edin! Kararsız kaldıysanız kendinize sormanız gereken sorular...

Belirlediğiniz ihtiyaçlarınızı almak için alışverişe çıktığınızda, ihtiyacınız dışında olan ancak cazip bir ürüne rastladığınız zaman ne yapıyorsunuz? Alıp almamak konusunda kararsız kalıyorsanız kendinize şu soruları sorabilirsiniz.

Alışveriş mi yapacaksınız! Bunlara dikkat edin! Kararsız kaldıysanız kendinize sormanız gereken sorular...

Günden güne gelen zamlar, pek çok ürünün fiyatının katlanmasına sebep oldu. Durum böyle olunca kişilerin bütçelerini koruması daha önemli bir hal aldı. Bu sebeple de bilinçli alışveriş yapmak hiç olmadığı kadar mühim oldu. Peki doğru harcama adımlarını nasıl atmalı? Alışveriş yapmadan önce nelere dikkat edilmeli?

Alışveriş sırasında, planda olmayan bir ürün ile karşılaşıldığında ve kararsız kalındığında yapılması gereken çok basit. Bir süre durup, kendi kendine bu soruların sorulması gerekiyor. 

Alışveriş mi yapacaksınız! Bunlara dikkat edin! Kararsız kaldıysanız kendinize sormanız gereken sorular... - Resim : 1

Bu ürünü almak için hayatımın kaç saatini çalışarak geçirdim?

Alışveriş sırasında, çoğunlukla ihtiyaçtan çok istekler devreye girer. Bu noktada durup, 'Bu ürünü almak için hayatımın kaç saatini çalışarak geçirdim?' sorusunun sorulması gerekir. Özellikle de lüks kategorisinde yer alan ürünler, genellikle statü sağlama aracı olarak kabul ediliyor. Bütçe koruması için bu tarz alışverişler yapmak yanlıştır. Özdeğer duygusu güçlendirilmeye çalışılmalı ve kişinin kendini ifade etme aracı harcadığı para olmamalı. 

Bunu alarak neleri almaktan vazgeçiyorum?

Sınırlı kaynaklarla alınan ve bütçe dışına çıkmaya sebep olan ürünler, almak istenilen ve belki de daha çok ihtiyaç duyulacak ürünlerden vazgeçmeyle sonuçlanabilir. Bu sebeple alışverişlerde sorulması gereken ikinci önemli soru, 'Bunu alarak neleri almaktan vazgeçiyorum?' olmalıdır. Aylık zorunlu giderler belirlendikten sonra arta kalan para ile kişiler diğer istek ve ihtiyaçlarına yönelmeli, bütçe tabloları yapılarak gelir gider dengeleri korunmalı.

Alışveriş yapmaktaki motivasyonumun kaynağı nedir?

Pek çok insan mutsuz veya aç olduğunda alışveriş yapmaya daha çok eğilimlidir. Duygusal olarak yaşanan açlık, kişileri alışveriş yapmaya iter. Alışveriş yapma kararı alındığında sorulacak üçüncü soru, 'Alışveriş yapmaktaki motivasyonumun kaynağı nedir?' olmalıdır. Bilinçli bir şekilde, duyguların farkında olunarak adımlar atılmalı ve kişiler hayatlarındaki sorunları alışveriş yaparak, geçici sahip olma hazzı ile çözmeye çalışmamalı.

Alışveriş mi yapacaksınız! Bunlara dikkat edin! Kararsız kaldıysanız kendinize sormanız gereken sorular... - Resim : 2

Bu alacağım şey istek mi ihtiyaç mı?

Alışveriş alınan ürünler, istek veya ihtiyaç olarak ayrılır. Alışveriş yapmadan sorulacak dördüncü soru, 'Bu alacağım şey istek mi ihtiyaç mı?' olmalıdır. İhtiyaçların öncelikle karşılanması ve bütçe durumuna göre en son isteklerin karşılanması çok daha sağlıklı bir alışveriş olacaktır. 

Hala istiyor muyum?

Aniden satın alınan yüksek fiyatlı ürünler, zaman zaman pişmanlığa yol açabilir. Yüksek fiyatlı bir ürünü almak istediğinde durup düşünmek için süre tanınmalı. Bu süre sonunda beşinci soru olan, 'Hala istiyor muyum?' sorusu sorulmalı. Düşündükçe mantıklı gelmeye devam eden bir ürünü almak yerinde olacaktır.

Satış sonrası destek hizmetleri yeterli mi?

Tüm bunların yanı sıra yüksek fiyatlı olan bir ürün alınmaya karar verildiğinde servis, bakım, yedek parça gibi satış sonrasında da masrafı olabilecek hizmetler değerlendirilmeli.  Ülkemizde servis noktası az bulunan, pahalı ve gösterişli bir cep telefonu veya beyaz eşya markasından bir ürünü almak ileride yaşanan bir problem sonrasında o ürünün elde kalması veya yine yüksek maliyetlerle tamire, uzun süreli beklemelere sebep olabilir. Araba ve elektronik eşya gibi ürünlerde satış sonrası desteğe önem vermek gerekirken, Perakende ürünlerde ise, müşteri dostu olan yeni nesil alışveriş anlayışını benimseyen firmalarla ilerlenmeli.