Almanya’daki ‘ticari’ şova Türkiye damgasını vurdu

Türkiye adına birçok ilkin dünya vitrinine çıktığı fuar bugün basın günüyle kapılarını açarken, 25 Eylül’e kadar ziyaret edilebilecek.  Fuar 4 yıl aranın ardından düzenlendiği için hem büyük önem taşıyor hem de yoğun ilgi görüyor.

Almanya’daki ‘ticari’ şova Türkiye damgasını vurdu - Resim : 1

FUARA 1400 ŞİRKET KATILDI
Teknoloji, lojistik, otobüs, hafif ticari araç ve ulaşım sektörleri ile start-up ve mobilite şirketlerini buluşturacan fuara 42 ülkeden 1.400’den fazla şirket katıldı. “Hareket halindeki insanlar ve nesneler” temasıyla düzenlenen fuar  geleceğin ulaşım çözümlerini de gözler önüne serdi. Kuşkusuz bu yıl Hannover’in en önemli yıldızı Türkiye oldu. Ana ve yan sanayi olmak üzere Türkiye’den 134 firma katıldı. Amerikan Ford’u Avrupa’da son 7 yıldır ticari araç lideri yapan Ford Otosan başta olmak üzere fuarda Temsa, Karsan ve Anadolu Isuzu yeni modelleriyle fuara damgasını vurdu. Ayrıca Mercedes ve MAN’ın Türkiye’de ürettiği yeni nesil modeller de fuarda yer aldı.

Almanya’daki ‘ticari’ şova Türkiye damgasını vurdu - Resim : 2

1)   İLK YERLİ ELEKTRİKLİ KAMYON
2021 yılında 2 milyar Euro ile Türkiye’de tarihi yatırım kararı açıklayan ve her alanda elektrifikasyon sürecini başlatan Ford Otosan, Kocaeli ve Yeniköy fabrikalarında üretilen elektrikli E-Transit ile 2023 yılında üretimi başlayacak E-Transit Custom’ı Hannover’de dünyaya tanıttı. Otosan’ın fuardaki en büyük sürprizi ise Türkiye’nin elektrik dönüşümünde yeni bir kırılma noktası olacak ilk %100 elektrikli kamyonu oldu. Ford Otosan’ın global markası Ford Trucks tarafından fuarda ilk kez tanıtılan araç tasarımından test süreçlerine kadar tamamen Türkiye’de geliştirildi ve üretildi. Ford Otosan, Eskişehir fabrikasında üretilen 300 km menzile sahip %100 elektrikli kamyon ile hafif ve orta ticarinin ardından ağır ticaride de yeni nesil elektrikli araç geliştiren ve üreten dünyanın sayılı otomotiv markaları arasına adını yazdırdı.

Almanya’daki ‘ticari’ şova Türkiye damgasını vurdu - Resim : 3

2)   İLK YERLİ HİDROJENLİ OTOBÜS
Karsan, Almanya’nın Hannover fuarında seri üretim hidrojenli otobüsünün dünya lansmanını yaptı. Türkiye’nin ilk hidrojenli otobüsü olan e-Volution, öncelikli olarak Avrupa ülkeleri için üretilecek. Elektrikli e-ATA modelinin hidrojenli versiyonu olan e-Volution, 500 km’ye varan menzili ile dikkat çekiyor. IAA Transportation fuarında konuştuğumuz Karsan CEO’su Okan Baş, “Avrupa’da hidrojenli otobüs pazarının beş yıl içinde 2 bin adetlere ulaşacağı bilgisini veren Baş, hedeflerinin 100 adetlik satış olduğunu kaydetti. Baş, hidrojenli otobüslerin fiyatlarının elektrikli otobüslerden 1.5 kat daha yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Almanya’daki ‘ticari’ şova Türkiye damgasını vurdu - Resim : 4

3)   ‘ANADOLU’ MARKASIYLA İLK ARAÇ
TOGG’un da ortaklarından olan Anadolu Grubu, AOS (Anadolu Otomotiv Sanayi) markasıyla ilk elektrikli modelini Hannover’de dünyaya tanıttı. Türk mühendislerinin imzasını taşıyan yüzde 100 elektrikli hafif ticari modeli Big·e, lojistik ve taşımacılık çözümlerinde geleceğin mobilite aracı olarak dikkati çekiyor. Yaklaşık 4 metreküplük hacme ve 1.000 kilograma varan taşıma kapasitesine sahip olan Big·e, üç farklı batarya kapasitesi ile satılacak. Big·e, 80 km’den 150 km’ye varan menzil sunuyor. 50, 60 ve 80 km/h maksimum hızlara sahip 3 farklı versiyonda sunulacak olan Big·e’nin en büyük avantajlarından birisi de tıpkı bir cep telefonu gibi standart priz üzerinden şarj edilebilmesi. Araç, 3 ila 5 saat arasında tam şarj kapasitesine ulaşabiliyor. Big·e, öncelikle şehir içinde kurye, paket servis ve dağıtım hizmetleri sunan işletmelere yönelik tasarlandı. Big·e, Ocak 2024’te satışa çıkacak.

Almanya’daki ‘ticari’ şova Türkiye damgasını vurdu - Resim : 5

4)   İLK ELEKTRİKLİ ŞEHİRLERARASI OTOBÜS
Temsa, yeni elektrikli araç modeli olan LD SB E’yi, Hannover’de düzenlenen IAA Transportation fuarında tanıttı. LD SB E, Avrupalı bir şirket tarafından üretilen ilk elektrikli şehirlerarası otobüs oldu. Şirket, LD SB E ile elektrikli ürün gamındaki araç sayısını 5’e çıkardı. Temsa, 3 yıl içinde elektrikli araçların toplam üretim içerisindeki payını yüzde 50’ye yükseltmeyi hedefliyor. Temsa CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, sürdürülebilirlik ve dijitalizasyonun otomotiv sektöründeki belirleyici iki ana trend olduğunu vurgularken, “Bugün farklı segmentlerde 5 farklı elektrikli aracın lansmanını yapmış olan dünyadaki ender şirketlerden biriyiz. Ayrıca LD SB ile Avrupalı bir şirket olarak kıtanın ilk şehirlerarası elektrikli otobüsünü üretmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu kapsamda 2025 yılında da üretim tesisimizden çıkan her iki araçtan bir tanesinin elektrikli olmasını hedefliyoruz” dedi.

Almanya’daki ‘ticari’ şova Türkiye damgasını vurdu - Resim : 6