Alternatif tıp ve ilaç yapımında kullanılan at kestanesi çiğ yenildiğinde zehir olabilir!

Eskişehir'de birçok parkta bulunan at kestaneleri geleneksel tıpta ve ilaç yapımlarında oldukça faydalı ve verimli olarak kullanılıyor. Fakat sonbaharın gelmesiyle dallardan tek tek dökülen at kestanesi çiğ olarak tüketildiğinde adeta zehir haline geliyor.

Alternatif tıp ve ilaç yapımında kullanılan at kestanesi çiğ yenildiğinde zehir olabilir!

Birçok parkta ağaç dallarında kendiliğinden yetişen at kestaneleri Eskişehir'de de pek çok parkta bulunmakta. Alternatif tıp ve ilaç yapımı gibi sağlıksal alanlarda kullanılan ve kas ağrılarına iyi geldiği bilinen at kestanesi çiğ olarak yenildiğinde ters etki yaratarak zehirlenmelere neden olabiliyor.

ÇOCUKLARI UYARMAK GEREK!

Tepebaşı İlçesi Uluönder Mahallesi Rauf Orbay caddesinde bulunan Şehit Pilot Üsteğmen Engin Kayadibi parkı başta olmak üzere birçok parktaki kestane ağaçları meyvelerini dökmeye başladı. Vatandaşalar, son zamanlarda havalarında soğumasıyla kestane zamanının geldiğini düşünerek parklarda yetişen kestaneleri toplama başladı. Parkta bulunan bazı vatandaşlar, bu kestanelerin at kestanesi olduğunu ve zehirli olduğu konusunda uyardı. Parkta oturan vatandaşlar, bu ağaçlardan toplanan kestaneler, tatlı kestane ile karıştırıldığında ciddi sağlık problemlerine yol açabildiğini ifade etti. Vatandaşlar, at kestanesinin yabani kestane olarak da bilindiğini ve insanlar için tüketiminin zehirlenmelere neden olabildiği, bu sebeple özellikle çocukların korunması gerektiğin belirttiler.

Alternatif tıp ve ilaç yapımında kullanılan at kestanesi çiğ yenildiğinde zehir olabilir! - Resim : 1

AT KESTANESİ HANGİ AMAÇLARLA KULLANILIYOR

At kestanesi tohumları geleneksel tıpta yüksek ateşin düşürülmesi, bağırsak ve mesane sorunlarıyla mücadele, eklem ağrısı ve yumuşak doku şişliklerinin giderilmesi amacıyla kullanılmaktadır. At kestanesinin sağlık üzerinde çok faydası olsa da, çiğ bir şekilde tüketilmemesi gerekir. Ağacın meyvesi, çiçeği, kabuğu ve tohumu krem ve ilaç yapımında kullanılır. Ancak at kesnatesi, eskulin adıyla bilinen bir zehir içerdiği için, tüketilmesi ölümcül sonuçlara yol açabilir. Eskulin maddesi DNA hasarına yol açtığından tehlikelidir. Baş ağrısı, mide bulantısı, felç, koma ve ölüme neden olabilir. Bu nedenle at kestanesi halk tarafından çok fazla kullanılan ve tercih edilen bir bitki değildir.

 

Alternatif tıp ve ilaç yapımında kullanılan at kestanesi çiğ yenildiğinde zehir olabilir! - Resim : 2