Altında kritik hafta

Geçen hafta enflasyon rakamlarına odaklanan altın fiyatları bu hafta, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı ve Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) açıklayacağı Bej Kitap Raporuna odaklandı. ABD’de Ağustos ayı tarım dışı istihdam verileri beklentilerin oldukça altında açıklandı.

Altının ons fiyatı direnci aştı

ABD’de Ağustos ayında tarım dışı istihdam 235 bin artış kaydetti. Beklenti 733 bin artması yönündeydi. Böylece daha önce 943 bin olarak açıklanan Temmuz ayı istihdam artışı, 1,05 milyona revize edildi. ABD’de ISM hizmet endeksi Ağustos’ta 61.7’ye geriledi. Beklenti 61.6 olması yönündeydi. Kötü açıklanan veriler sonrası emtia fiyatlarının Cuma gününü yükselişle tamamladığını gördük. Altının ons fiyatı 1.825 dolar direncinin üzerinde kapanış gerçekleştirmeyi başardı. Altının ons fiyatı Cuma günü 1.808 dolar seviyesinden 1.834 dolar seviyesine yükseldi.

Enflasyon endişesi altını hareketlendirdi

Enflasyon endişesi, altın fiyatlarında hızlı bir yükselişe neden olurken dolar endeksi, 92,26 dolar seviyesinden 91,94 seviyesine geriledi. Altının ons fiyatı haftalık kapanışını yüzde 0,55 artışla tamamlamış oldu. 

Avrupa Merkez Bankası’nın açıklaması önemli

Altın fiyatlarının seyrinde bu hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) daha etkili olmasını bekliyoruz. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) alacağı faiz kararı ve açıklamalar altın fiyatlarının seyri açısından önemli. Çünkü varlık alımlarını azaltma süreci ve enflasyon endişesi, Avrupa’da da konuşulmaya başlandı. Küresel risk açısından yakından takip etmeyi sürdürüyorum.

Delta varyantıyla mücadele altına yön verecek

Diğer yandan ABD’de bu hafta yakından takip edilen iş gücü piyasası istatistikleri sonrası gözler Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) açıklayacağı Bej Kitap Raporu’na çevrildi. Raporda para politikasına ilişkin ipuçları aranacak. ABD Başkanı Joe Biden, gelecek hafta delta varyantıyla mücadele için atılacak bir sonraki adımları açıklayacağını duyurdu. Bu gelişmelerin altın fiyatlarındaki yön açısından belirleyici olacağını söyleyebilirim.

Enflasyon rakamlarında düşüş bekleniyor

Ekonomide 3 yıllık program açıklandı. Resmi gazetede dün yayımlanan programa göre yüksek teknolojili ürünler üretileceği, büyük ölçekli yerli ve yabancı yatırımcıların yer alacağı, teknoloji bölgeleri kurulacak. Genç istihdam ulusal strateji belgesi hayata geçirilecek. Döviz ve altın cinsinden iç borçlanma azaltılacak. Ağırlıklı TL borçlanması yapılacak. Merakla beklenen programda milli gelirin artacağı, enflasyon ve işsizliğin düşeceği bekleniyor. Dijital paraların da test aşamasında olduğu belirtilmiş.

TL ve borsada toparlanma sinyali

Dolar/TL kuru, dalgalı bir seyirde işlemler gerçekleştirirken, TL ve borsanın toparlanması kısa vade için pozitif seyrin korunmasına neden oluyor.
Ancak yabancı para birimlerindeki gerilemelerin kalıcı olmayacağını, yılın son çeyreği ile birlikte tekrar yükseliş trendine girebileceğini göz önünde bulundurmak gerek. Bu hafta piyasaları olumsuz etkileyecek bir gelişme beklenmiyor.

İyi haftalar dilerim…